Persze mint sok más esetben is, itt is fontosabb a prevenció, a megelőzés, hisz egy rozsdaette alváz már nem biztos, hogy megmenthető. És míg az apró lyukakat be lehet foltozni, ezt nem lehet vég nélkül megtenni. Az alváz nagyon sok veszélynek ki van téve, ezek mind egy dologban csúcsosodnak ki, ez pedig a rozsda, ami nem csak esztétikailag kifogásolható.

Alvázvédelem, pár lépésben

Az alvázat sok minden károsíthatja, az apró kavicsfelverődések, aztán télen a sózott utak mind károsíthatják. Ez ellen pedig jó, ha védekezik az ember. Az alvázvédelem az alváz alsó részének és a kerékjárati íveknek a kezelését jelenti, ilyenkor egy speciális anyaggal vonják be ezeket a részeket, ami rugalmas, vízlepergető és véd a rozsda ellen. Röviden ilyen egyszerű, de van pár dolog, amire oda kell figyelni.

A Fékmester autóalkatrész webáruház szakemberei is többféle alvázvédőt tudnak ajánlani, ezek egy része bitumenes, más részük bitumenmentes. A felvitelük módja is változatos, vannak kenhető alvázvédők és szórópisztollyal alkalmazhatók. Akármelyik mellett is tegyük le voksunkat, az első és legfontosabb lépés, hogy az alvázat alaposan, vegyszeresen megmossuk és megszárítsuk. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az alvázvédelmet a nyári, meleg időszakra időzítsük, pontosan a száradás miatt. Hisz pont a vízzel, a rozsda egyik legjobb barátjával szeretnénk felvenni a harcot.

A következő lépés az alapos átvizsgálás, meg kell nézni, hogy vannak-e rozsdafoltok az alvázon, ha igen, akkor ezeket le kell csiszolni, el kell távolítani. Az esetleges lyukakat pedig be kell foltozni, ehhez mindenképp szükséges egy szakember segítsége. Fontos az is, hogy védőmaszkban, szemüvegben és ruházatban végezzük el az alvázvédelmet, hisz erős szerekkel dolgozunk. Ezután pedig már csak az anyag felvitele a feladatunk, melyet egyenletesen, akár több rétegben is fel lehet vinni az alvázra.

Védelem a mindennapokban

Az alvázak egyébként gyárilag védve vannak, erre az autógyártók általában vállalnak garanciát is, a garancia letelte után azonban érdemes megnézni az alvázat, hisz az alvázvédők lekopnak, így időről időre újra kell alkalmazni a védelmet. Az alvázvédő megvédi autónkat a víztől, hisz vízlepergető, így a korróziótól is, valamint a kőfelverődések ellen is védelmet biztosít.

Ha hosszú évekig szeretnénk autónk állapotát megőrizni, akkor erre is figyelni kell, hisz az alvázvédelemmel sokat tehetünk ezért. De nem csak az alvázvédővel, hisz van pár apróság, amit ha betartunk, akkor megelőzhetjük az autó alvázának károsodását. Így például ajánlott minden tavasszal egy alapos alvázmosás, hogy eltávolítsuk a tél sóit, ezen kívül már a legkisebb rozsdásodásnál is vigyük szervizbe az autót, hisz a halogatás a rozsda megállíthatatlan terjedéséhez vezethet.


Autó