De mire jó ez? Erre neked kell majd tudnod megadni a végleges választ. Talán csak beindítja a fantáziádat, esetleg elindulsz egy olyan úton, amelynek végén álmaid háza áll, de akár egy barkácsprojekthez is hasznos információkat gyűjthetsz össze belőle. Van két szabad perced? Akkor ne habozz, tarts velünk!

Tervezés és anyagbeszerzés

Mielőtt bármit tennénk, mérjük fel a piacot! Az ujhazbodrogi.hu legkeresettebb építőanyagainak kategóriája elég sokat elárulhat nekünk már az első előtti lépcsőfokon, hogy rendelkezünk-e megfelelő kerettel az ötleteink életre keltéséhez. Amennyiben úgy tűnik, hogy nem elvetendő teljesen ez az opció, akkor ráléphetünk az első lépcsőfokra.

Nem is lehet kérdés, hogy az álmodozás élvezetes dolog, ám mielőtt elkezdenénk valóra váltani a képzeletünket, hasznosnak bizonyul majd, ha részletesen, pontosan papírra vetjük a részleteket és a terveinket is. Persze egy családi ház vagy nagyobb épület esetén ez nem is lehet kérdés a szigorú szabályok miatt, de a valóság az, hogy kisebb kivitelezésnél is érdemes így tenni.

Amikor készen vannak a tervek, megrendelhetjük a nélkülözhetetlen alapanyagokat és eszközöket, kiegészítőket is, a tervben foglalt mértékben, és tartva az abban meghatározott költségkeretet.

Jöhet az alapozás!

Biztosan mindenki hallotta iskolás korában, hogy mennyire fontos tisztában lenni az alapokkal. Nos, egy épület esetén nagyon hasonló a helyzet, hiszen itt is az alap fogja meghatározni, hogy milyen épületet tudunk rá felhúzni.

A stabilitás és a biztos alap kérdései ezen a szinten fognak eldőlni. De még az olyan kérdések is, mint a nedvességgel való későbbi problémák a falazatban, ezen a ponton kezdődnek, avagy éppen ellenkezőleg, pont itt tudjuk örökre száműzni a talajvíz felszivárgásával együtt járó gondokat. Az alap tehát legyen szigetelt és hőhidaktól mentes, valamint legyen megoldott a vízelvezetés.

A falak és a tető is elkészül

Habár ez a leghosszabb munkafolyamat, és itt is a legtöbb buktató, ez adja nemcsak a látványát, hanem a funkcióját is az épületnek. A szigetelésre itt is gondolni kell, ahogy a falak kapcsán rengeteg más teendő is akad, mint amilyen a szerelvényezés, a fűtésrendszer kialakítása, a vízvezetékek lefektetése vagy a nyílászárók helyének kialakítása, majd később beszerelése is.

Sem a falaknál, sem a tetőnél nem feledkezhetünk meg a gondos hőszigetelés kialakításáról, ahogy arról sem, hogy az egyes terek a későbbieknek megfelelő funkciót kapjanak, amihez rengeteg dolgot meg kell valósítani. Ez egy kicsit olyan, mint amikor azon gondolkodunk, hogy fapados vagy komolyabb felszereltségű járművet válasszunk: végül azt, hogy mennyire érezzük kényelmesen magunkat benne, az fogja meghatározni, hogy milyen a felszereltség, s nem az, hogy piros-e kívülről.


Otthon