1. Az étterembe érkezéskor üdvözöljük az asztalnál ülőket. Ha nem ismerjük őket, akkor is megfelelő a köszönés.

2. Ha nem biztosak vagyunk abban, hogyan kell használni az evőeszközöket, akkor érdemes követni a "kívülről befelé" szabályt: azaz az első étkezési eszközt a legkülsőtől kezdve kell használni.

3. Az étkezés során az evőeszközöket nem szabad a tányéron hagyni, ha csak rövid ideig hagyjuk el az asztalt. Az evőeszközöket a tányérra kell helyezni, ha egy pillanatra is félretegyük.

4. Az étkezés során szót kell fogadni a többi asztalnál ülő vendégekkel, és kerülni kell a hangos beszédet, vagy a zajos viselkedést.

5. Az asztalt nem szabad könyökkel támasztani, vagy a fejet a kezekbe temetni. Az asztalnál ülő vendégekkel szemkontaktust kell tartani.

6. A vendégek általában megvárják, hogy mindenki kapjon ételt, mielőtt elkezdik az étkezést.

7. Ha valaki el akarja hagyni az asztalt az étkezés alatt, akkor meg kell kérnie az engedélyt a többi asztaltársától.

8. Az étkezés végén köszönetet kell mondani az étterem dolgozóinak, és el kell hagyni az asztalt, miután a tányérokat rendbe tettük.

Ezek csak néhány példa az étteremben való viselkedésre vonatkozó fontos szabályokra. Az étkezés alatt az alapvető irányelvek közé tartozik az udvariasság, a tisztelet és a jó modor, valamint az, hogy figyelembe vesszük az asztaltársaink és az étterem dolgozóinak igényeit és kívánságait.

Étterem és étterem között van különbség atekintetben, hogy valamelyikben szigorúbb, máshol lazább az éttermi etikett?

Igen, az éttermi etikett szabályai eltérőek lehetnek az egyes éttermekben, és általában az adott étterem típusától, stílusától és hangulatától függnek.

Az elegáns (pl. Michelin csillagos) éttermekben általában szigorúbb étikett szabályokat alkalmaznak, és fontosabb lehet az esztétikai és formai szempontok, például az evőeszközök helyes használata, az előétel vagy a desszert sorrendje és az asztali díszítés. A felszolgálók gyakran több fokozatban, kis adagokban tálalják az ételeket, és az étkezési folyamat általában hosszabb időt vesz igénybe.

Ezzel szemben az egyszerűbb kávézókban vagy éttermekben általában lazább étikett szabályokat alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy nem olyan fontos az evőeszközök használata vagy a formai viselkedés, és általában gyorsabb és egyszerűbb ételeket szolgálnak fel.

Természetesen mindig fontos tiszteletben tartani az étterem szabályait és hangulatát, és az adott helyzethez alkalmazkodni. Ha nem vagyunk biztosak az étikett szabályait illetően, akkor érdemes előre tájékozódni, és megkérdezni az étterem munkatársait vagy az interneten található étikett útmutatókat.

Mennyire ismered az éttermi etikettet? Tesztelheted tudásodat a cikkünk végén található éttermi etikett kalkulátor segítségével.

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Gasztro