Gibraltári határátlépés, útlevél ellenőrzés

Útlevélre van szükségünk a Gibraltárba való átlépéskor, így magyar állampolgárként mindenképp legyen nálunk (kártya típusú) személyi igazovány vagy útlevél. Ennek hiányában NEM tudunk belépni Gibraltárba. 

Gibraltár egy Brit tengerentúli terület, amely a délnyugat-európai kontinens és az afrikai kontinens között, a Spanyolországhoz tartozó déli részén található. A terület mérete kicsi, mindössze 6,7 négyzetkilométer, és a mediterrán partvidék jellegzetes sziklái között helyezkedik el.

Gibraltár stratégiai fontosságú helyzetének köszönhetően, fontos kereskedelmi és katonai központ volt az évszázadok során. Jelenleg is jelentős kikötőváros és turisztikai központ, valamint híres a sziklájáról, ahol a vadon élő makákók élnek.

Gibraltár az egyik legnépesebb terület a világon, tekintettel arra, hogy a lakosság száma meghaladja a 30 000 főt, melynek angol és spanyol nyelvek használata is megszokott. A terület saját pénzrendszere és jogrendszerrel rendelkezik, azonban a külpolitikai ügyekben Nagy-Britannia képviseli őket.

Mik Gibraltár legfontosabb látnivalói?

Gibraltár egy kis terület, de számos érdekes látnivalót kínál az odalátogatóknak. Néhány fontosabb látnivaló a következő:

- Gibraltári Szikla: Ez az 426 méter magas szikla szinte az egész területet behálózza. A szikla tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre, valamint lehetőség nyílik a makákókkal való találkozásra.

- Szent Mihály barlang: Ez a hatalmas barlangrendszer a Gibraltári Szikla belső részében található. Egy lenyűgöző cseppkőbarlang, amelyet világítással érdekessé tesznek.

- Gibraltári múzeum: Az érdeklődők megismerhetik a terület történetét és kulturális örökségét. A múzeumban található kiállítások a prehisztorikus kortól kezdődnek egészen a modern korig.

- Európa Point: Ez a terület Gibraltár déli csúcsán található, ahonnan a látogatók gyönyörködhetnek a Földközi-tengeren és Afrika szemközti partján.

- Gibraltári vár: Ez a vár a Gibraltári Szikla legmagasabb pontján található, és egy fontos történelmi helyszín. A vár a spanyol-holland invázió elleni védekezés során épült és ma is állomásozik itt a brit hadsereg.

- Alameda botanikus kert: Ez a gyönyörű kert sokféle trópusi és mediterrán növényt kínál. A kert csendes és békés kikapcsolódást nyújt a város nyüzsgésétől.

- Ocean Village: Ez a kikötői komplexum számos üzlettel, étteremmel és szórakozási lehetőséggel várja a látogatókat. Az éjszakai élet itt különösen élénk.

Ezenkívül Gibraltárban számos más látnivaló is található, beleértve a kereskedelmi központokat, a tengerpartokat és a városi parkokat is.

Gibraltár története, történelme

Gibraltár egy sziklás félsziget, amely az Ibériai-félsziget déli partjainál, a Földközi-tenger nyugati bejáratánál található. Gibraltár történelme hosszú és mozgalmas, az évszázadok során sok különböző hatalom birtokolta és uralta ezt a területet. Az alábbiakban összefoglalom Gibraltár legfontosabb történelmi pillanatait:

711: A mór hódítás:

Gibraltárt először az arabok hódították meg, akik 711-ben érkeztek a Földközi-tenger partjára. Gibraltár hosszú időn át a mór kalifátus része volt, és az iszlám uralom alatt virágzó kereskedelmi központtá vált.

1462: Spanyol fennhatóság:

A spanyolok a 15. században kezdték visszafoglalni az Ibériai-félszigetet a mór uralom alól, és 1462-ben elfoglalták Gibraltárt is. Gibraltár a spanyol fennhatóság alatt volt egészen a 18. századig.

1704: Brit hódítás:

A spanyol örökösödési háborúban, 1704-ben az angolok elfoglalták Gibraltárt, és azóta is brit tengerészeti és katonai bázis. Az angolok fennhatósága alatt Gibraltár virágzó kikötőváros lett, amely a Földközi-tenger egyik legfontosabb kereskedelmi központja.

1713: Az utrechti béke:

Az utrechti békeszerződésben a spanyolok hivatalosan is elismerték Gibraltár brit fennhatóságát, és az azóta eltelt több mint 300 év alatt Gibraltár az Egyesült Királyság fontos védelmi és gazdasági bázisává vált.

1969: Határzár - 1969-ben a spanyol hatóságok határzárat emeltek Gibraltár és Spanyolország között, és a határellenőrzést szigorították. A határzár több mint 13 évig állt fenn, és a spanyolok azóta is igényt tartanak Gibraltárra.

1985: Európai Uniós tagság - 1985-ben az Egyesült Királyság és Gibraltár is csatlakozott az Európai Unióhoz, amelynek tagjaiként a gibraltáriak szabadon utazhatnak az EU-ban, és az EU-nak jelentős gazdasági előnyöket jelent az, hogy a sziget egy tagállam területén található.

2002: Az Euro bevezetése - 2002-ben Gibraltár az Európai Unió tagállamaként az euró bevezetését is elfogadta, és a sziget azóta is az eurózóna része.

2016: Brexit - 2016-ban az Egyesült Királyság népszavazást tartott az EU-tagság megszűnéséről, amelynek eredményeként az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t. Gibraltár lakossága azonban túlnyomó többséggel az EU-ban maradásra szavazott.

2020: COVID-19 - A COVID-19 járvány globális hatása alatt Gibraltár sem maradt ki a járványból. A sziget hatóságai határozott intézkedéseket hoztak a járvány terjedésének megakadályozására, és sikeresen csökkentették a betegség terjedését.

Összességében Gibraltár hosszú és izgalmas történelmének legfontosabb pillanatai közé tartoznak a mór hódítás, a spanyol és a brit fennhatóság, az Európai Uniós tagság és az utóbbi évtizedek spanyol-angol viszályai. Gibraltár fontos gazdasági és katonai szerepet játszik a térségben, és továbbra is fontos helyszín a nemzetközi politikában és gazdaságban.


Utazás