Októberben több sajtóhír keletkezett arról, hogy budapesti kórházakban is felütötte fejét az ágyi poloska (Cimex lectularius). A probléma – bár fertőzésveszélyt konkrétan nem jelent – tényleg komoly, és nem csupán azért, mert az ágyi poloska vérszívó. Ez a parazita nagyon nehezen észrevehető, irtható, és könnyen terjed házról házra. Látható, hogy a legtisztább, legsterilebb intézményekben is előfordul, a szállásadóknak pedig különösen fontos megelőzni a bajt.

A rejtőzködő életmódú rovar kifejlett egyedei sötétbarna színűek, a méretük 4-5 mm, de szabad szemmel alig láthatók. A jellemzően éjszakai táplálkozást kivéve mindig igyekeznek rejtett, nem hozzáférhető, sötét helyen tartózkodni, ezért is nagyon nehéz a jelenlétüket érzékelni. Külön veszélyt jelent, hogy a fertőzés könnyen terjed – a kellemetlen potyautas bebújik a ruhák közé, az utazók táskáiba, ágyneműbe és újabb szálláson, lakásban szaporodik tovább. A főváros sincs védve a veszélytől: a legutolsó, 2015-ös ágyi poloska felmérés szerint a budapesti belváros meglehetősen fertőzött, a turizmus fejlődésével pedig a veszélyeztetettség tovább növekedhet.

Mit tehet a felelős szállásadó? A legfontosabb a megelőzés és a felkészülés az esetleges probléma mielőbbi kezelésére. Ha megjelenik egy-egy példány, azonnal segítséget kell hívni – a probléma ugyanis nem oldódik meg magától. Egyetlen ágyi poloska egy hét múlva már akár 30-35 példányra is szaporodhat, és ezek a példányok is az ott alvók vérével táplálkoznak majd. A látogató aztán lehetséges, hogy nemcsak a poloskát, hanem a szállás rossz hírét is továbbadja, épp ezért célszerű megelőzni a bajt és ha csak a gyanú is felvetődik, nem lehet tovább halogatni a szakértő segítséget.

Számos lehetőség mellett segítséget nyújthat a gazmester.com weboldal, ahol többet megtudhat az ágyi poloskáról és annak irtásáról, illetve olyan szakemberlistát talál, akik segítséget tudnak nyújtani az ágyipoloska-fertőzés megelőzésében és megszüntetésében – mondta Péter István, az Agrosol 2000 Kft. ügyvezetője. Ha szeretne felkészült lenni az ágyipoloska-fertőzést illetően vagy felmerült a gyanú, hogy megjelent az ágyi poloska, ne habozzon azonnal segítséget kérni, még mielőtt kiürülnek a szobák!


Egészség Utazás