BMR index lényege és szerepe egy fogyókúrában

A BMR index fontos szerepet játszik a fogyókúra során, mivel a testünk által elégetett kalóriamennyiség a BMR-től függ. Ha az elfogyasztott kalóriamennyiség nagyobb, mint a BMR, akkor a testünk energiafelesleget tárol zsírként, amely hosszú távon súlygyarapodáshoz vezethet. Ha azonban az elfogyasztott kalóriamennyiség kevesebb, mint a BMR, akkor a testünk zsírt éget el energiaforrásnak, ami a fogyást eredményezi.

A BMR indexet kiszámolhatjuk az életkorunk, a testtömegünk, a magasságunk és az anyagcserénket befolyásoló nemi hormonok alapján. A pontos számításért keresni kell egy BMR kalkulátort, amelyet az interneten lehet megtalálni.

A fogyókúra során a BMR indexet figyelembe véve lehet beállítani az optimális kalóriabevitelt. Általában ajánlott a napi kalóriabevitel 500-1000 kalóriával való csökkentése a BMR-hez képest, hogy fokozatosan és biztonságosan lefogyjunk.

Azonban fontos figyelni arra, hogy a kalóriabevitel ne essen túl alacsonyra, mert az a testünk egészségét is károsíthatja. Mindig fontos konzultálni egy táplálkozási szakértővel vagy orvossal, mielőtt elkezdenénk egy fogyókúrát vagy kalóriabevitel-csökkentést.

BMR index számítása

A BMR indexet kalkulátor segítségével számolhatod ki a legpontosabban, melyet cikkünk végén meg is találsz. 

De ha érdekel, hogyan kell kiszámolni a BMR indexet, akkor álljon is egy példa a közérthetőség kedvéért.

A BMR (alapanyagcsere) index kiszámításához a következő adatokra van szükségünk:

- Testsúly (kg): A testsúlyunkat kilogrammban kell megadnunk.

- Magasság (cm): A testmagasságunkat centiméterben kell megadnunk.

- Életkor (év): Az életkorunkat években kell megadnunk.

- Nem: A nemünk is fontos tényező az anyagcserénk számításakor.

A BMR kiszámítása a Harris-Benedict egyenlet segítségével történik, amely különböző formulákat használ a férfiak és a nők számára.

A BMR kiszámítása a következő:

Férfiak esetében: BMR = 88.36 + (13.4 x testsúly kg) + (4.8 x magasság cm) - (5.7 x életkor években)

Nők esetében: BMR = 447.6 + (9.2 x testsúly kg) + (3.1 x magasság cm) - (4.3 x életkor években)

Például egy 35 éves nő esetében, aki 165 cm magas és 60 kg súlyú, a BMR kiszámítása a következőképpen néz ki:

BMR = 447.6 + (9.2 x 60) + (3.1 x 165) - (4.3 x 35) = 1,318.9 kalória

Ez azt jelenti, hogy a testének alapvetően ennyi kalóriára van szüksége a pihenéshez, hogy fenntartsa az életfunkcióit. Ha ezt a kalóriamennyiséget meghaladó mennyiséget fogyaszt, akkor súlyt fog hízni, ha pedig kevesebbet fogyaszt, akkor súlyt fog veszíteni.

A BMR alapján a kalóriabevitelre vonatkozó egyéni ajánlásokat lehet adni a testsúly csökkentéséhez vagy növeléséhez.

BMR index számítása gyerekek esetén

A BMR (alapanyagcsere) index számítása a gyermekek esetében valóban eltér az felnőttekéhez képest, mivel a testösszetétel, a testméret és a növekedési ütem különbözőek lehetnek. A BMR index egy olyan szám, amely megadja, hogy mennyi kalóriát éget el a testünk nyugalomban tartása során, azaz az életfunkciók fenntartásához szükséges energia.

A gyermekek esetében a BMR index számítására a Harris-Benedict egyenletet használják, amely figyelembe veszi a kor, a nemi identitás, a testtömeg és a testmagasság adatokat. Az egyenlet az alábbiak szerint néz ki:

- Fiúk esetében: BMR = 88,36 + (13,4 x testsúly kg) + (4,8 x magasság cm) - (5,7 x életkor év)

- Lányok esetében: BMR = 447,6 + (9,2 x testsúly kg) + (3,1 x magasság cm) - (4,3 x életkor év)

Összefoglalás

Fontos megjegyezni, hogy a BMR index csupán egy becslés, amely az egyéni változók miatt eltérhet a valós értéktől. Emellett a fizikai aktivitás és a napi tevékenységek szintje is befolyásolja a tényleges kalóriaigényt, ezért ajánlott egy tapasztalt szakemberrel konzultálni a megfelelő táplálkozás és mozgásprogram kialakítása érdekében.


Egészség Sport