Fele lakás fele ház

Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt.

A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez. 

Átalakul 2024-ben a lakástámogatási rendszer.

Ennek része, hogy az év végén kifut a nagyvárosi lakóingatlanokra igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény. Emiatt az év végéig erősebb kereslet lehet a csokos feltételeknek megfelelő lakásokra, házakra - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy a csokra jogosultak milyen lakások iránt érdeklődnek és terveznek-e lakáshitelt felvenni a költözésükhöz. 

CSOK 2024 milyen ingatlanokat keresnek a CSOK felvevők?

Kedvező lakáspiaci helyzetben a csokra jogosultak, felértékelődtek a támogatott konstrukciók

“Már augusztusban is érezhető volt, hogy Budapesten kis mértékben élénkült a lakáspiaci kereslet. Ez annak is köszönhető, hogy visszatérhetnek a lakáspiacra azok a csokos vevők, akik nem szeretnének lemaradni az év végéig elérhető állami támogatásokról. Idén ősszel a csokos vásárlók egyre nagyobb részét tehetik ki a vevői körnek.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A money.hu vezetője, Korponai Levente pedig arról beszélt, hogy a magas kamatok miatt idén felértékelődtek a támogatott konstrukciók, így a csokos lakáshitelek is. Ez érthető, hiszen a 3 százalékos kamattal szemben a legkedvezőbb lakáshitelek kamata 8-9 százalék.

“Ráadásul a csokos érdeklődések 94 százalékánál jelezték, hogy szükségük van kölcsönre az ingatlanvásárláshoz. A költözést tervező, csokra jogosultaknak még úgy is érdemes kihasználniuk a lehetőséget, ha piaci hitellel kell kiegészíteniük a vételárat. A csokos hitel nagyon kedvező konstrukció, a piaci alapú kölcsönt pedig később, a kamatok csökkenése után le lehet cserélni egy olcsóbb lakáshitelre” - fogalmazott Korponai Levente. 

Hol és milyen ingatlanokat keresnek a csokos érdeklődők?

Az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai szerint a csokos érdeklődések 26 százaléka irányult kétszobás lakóingatlanokra, a 20 százaléka pedig háromszobásokra. A múlt év egészében előbbieknél 27 százalékos, utóbbiaknál pedig 18 százalékos volt ez az arány.

Az idén a csokos érdeklődések 50 százalékánál lakás volt a célpont, szemben az egy évvel korábbi 35 százalékkal. A házakra irányuló csokos érdeklődések aránya közben 58 százalékról 47 százalékra csökkent míg a telekvásárlásra csokot igénylők aránya pedig 6 százalékról 3 százalékra.

“Ebben szerepet játszhat, hogy a családi házak méretükből adódóan magasabb áron szerepelnek a piacon. A telek iránti érdeklődések csökkenése pedig az építkezési költségek emelkedésével magyarázható” - tette hozzá Balogh László.

A csokos érdeklődések legnagyobb része, 44 százaléka a budapesti ingatlanokat érintette az idén. A második helyen állnak a Pest vármegyei lakóingatlanok 17 százalékkal, majd Hajdú-Bihar vármegye következik 11 százalékkal, utána pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér vármegye 3-3 százalékkal. 


Otthon