Akik pedig már kellően tapasztaltak a sörkészítés terén, szeretnek új ízeket kipróbálni. Számukra lehet hasznos cikkünk, amiben egy különleges ital előállításának a folyamatát mutatjuk be.

A hozzávalók egyszerűen beszerezhetők az I make házi sörfőzés oldaláról, ahol malátákat, komlókat, sörélesztőket is találunk, de komplex sörfőző csomagok is vásárolhatók.

Chocolate Milk Stout: egy egyedi sörfajta

Írásunkban a Chocolate Milk Stout receptjét ismertetjük. Ez egy erőteljes, testes sör, amelyben megjelenik a csokoládé íze is. A végeredmény egy sötét színű, krémes, édes sör lesz, amelyet azok is bátran fogyaszthatnak majd, akik egyébként nem szeretik az ital kesernyés ízét.

Mindenképpen minőségi malátákat válasszunk a készítéshez: 20 liter szesz előállításához a szakértők 2,96 kg Maris Otter malátát, 0,45 kg Chocolate malátát és 0,15 kg pörkölt árpa malátát javasolnak.

Ehhez adjunk még hozzá 31 gramm Fuggles komlót, 0,14 kg rizshéjat, 8 gramm Kveik élesztőt, valamint 0,5 kg laktózt, azaz tejcukrot és 60 gramm holland kakaóport – ez utóbbiak gondoskodnak majd a krémes, finom ízről. A laktózt – a cukorral ellentétben – az élesztő nem tudja lebontani, így megmarad az édes aroma.

Hogyan kell elkészíteni az italt?

Minden részletre figyeljünk, használjunk például digitális hőmérőt a készítés során a hőfok megállapításához.

Melegítsünk fel 9,64 liter vizet 54 fokra, ehhez adjuk hozzá a roppantott malátakeveréket és a rizshéjat. Rövid pihentetés után emeljük a hőfokot 68,9 °C-ra, majd ismét pihentessük a készítményt. Harmadik lépésben 75,6 °C-ra forraljuk fel az elegyet, és pihentessük rövid ideig a cefrézés megkezdése előtt.

Egy másik edényben melegítsünk fel 11,58 l vizet 75,6 fokra, ezzel mossuk át a leszűrt malátát.

A leszűrt sörleveket elkezdjük forralni, forrásnál beleöntünk 29,3 g fuggles komlót, 30 perc múlva pedig újabb 9,7 grammot, még fél órán át forraljuk így a levet. Végezetül mehet bele a laktóz és a kakaópor.

Ezt követően az a cél, hogy a készítmény 25 fok alá hűljön: ha ez megvan, a sörlevet beletesszük az erjesztőedénybe és hozzátesszük a 8 gramm sörélesztőt. Nem mindegy, milyen típust használunk, ugyanis nem mindegyik működik jól együtt a stout sörökkel.

Mi jön ezután?

Az erjedés kb. 2 hétig tart, ha elértük a 1,014 SG-t, akkor megkezdődhet a palackozás. Tegyünk az üvegekbe 3,7 g kristálycukrot, mielőtt rákerül a lé, hogy szénsav képződjön. Így még 2 hétig érleljük az italt.

Ezt követően megkóstolhatjuk a finom nedűt, amely bársonyos ízével bizonyára elkápráztat mindenkit.

Bár a Chocolate Milk Stout előállítása nem egyszerű, mégis megér egy próbát. A részletekre, arányokra nagyon kell figyelni, és fontos, hogy minden eszköz a rendelkezésünkre álljon. Szerencsére az I make webáruházban minden megtalálható, ami kellhet a házi sörfőzéshez, az italok palackozásához.


Gasztro