Miért ragaszkodunk a készpénzhez? Vajon a fintech cégek megoldásai versenybe szállhatnak a magyar mentalitással? Erre keressük a választ ebben a cikkben. 

Megváltozott körülmények a pénzügyek terén

Itthon jellemzően a készpénzforgalom volt a meghatározó a pandémia miatti lezárások elrendeléséig. Bár az elektronikusan lebonyolított vásárlások és fizetések aránya jelentősen növekedett, ennek ellenére a készpénzforgalmi tendencia továbbra is emelkedőben volt. 

2020 tavaszától bevezetésre került az azonnali fizetési rendszer (AFR), és a PIN-kódos készpénzfelvétel 5000 Ft-os határa megszűnt. Ezek az intézkedések az online bankolás határait voltak hivatottak kitolni. A készpénzhasználat csökkentésére irányult az a gazdaságpolitikai intézkedés is, ami arra kötelezte az online pénztárgépet használó kereskedőket, hogy bankkártyát is elfogadjanak. 

Innovatív megoldások a bankkártya-elfogadásban

- A pandémia előtt a felnőtt lakosság mintegy 80 százaléka rendelkezett bankkártyával, de a megváltozott körülmények miatt ez a szám emelkedett. A bankkártyás fizetési módot preferálók közül kerültek ki azok is, akik mobiltelefonnal fizetnek, amit az NFC képes okostelefonok elterjedése tett lehetővé. Erre épülnek a bankkártya-elfogadási megoldásokat szolgáltató cégek, mint a BizPay fizikai és SoftPOS termináljai elterjedésének is ez a technológia az alapja.

- A 2017-es évtől a bankok többsége lehetővé tette az online számlanyitást, és napjainkig eljutottunk odáig, hogy a lakáshitelt kivéve bármilyen banki ügyet el tudunk intézni digitálisan. A másodlagos azonosítók használatával már a bankszámlaszámra sincs szükség a pénzügyi tranzakciókhoz. 

- A fintech cégek bevonultak a pénzügyek területére, így arra is lehetőségünk nyílt, hogy ha több bankkártyával is rendelkezünk, azokat egy alkalmazáson belül használjuk. Ez a mobiltárca, ami a virtuális térben nyújt olyan lehetőségeket, mint a fizikai pénztárca. A felhasználók az Apple Pay, és a Google Pay szolgáltatást vehetik igénybe. 

- Lehetővé vált a QR-kódos fizetés, amihez csak a kód leolvasására képes okostelefonra van szükség. 

- A bankok nagy része bevezette a fizetési kérelmet, ami online megoldás arra, ha a kedvezményezett kéri az átutalást.

Mégis ragaszkodunk a készpénzes fizetéshez?

Bár az olyan megoldások, mint az azonnali fizetési rendszer, kényelmesebbé és egyszerűbbé tették a vásárlásokat, még mindig nagy a lakosságnál tartott készpénz aránya. Hogy ez miért alakult így, arra a hagyományokban keresendő a válasz.

A tartalékolás és papírpénz használatának oka minden bizonnyal a megszokás és a birtoklási vágy, illetve a valós, megfogható pénz utáni igény.


Pénzügy