Elon Musk szerint jövőre valósággá válhat egy olyan mesterséges intelligencia, amely intelligensebb bármely jelenlegi emberi agynál, amennyiben a szektor energia- és számítási igényei nem válnak fenntarthatatlanná addigra.

A milliárdos vállalkozó korábban azt állította, hogy 2029-re létezni fog a szuperintelligens AI. Ezzel szemben a "szuperhumán" kifejezés általában egy olyan intelligenciát jelent, amely bármely konkrét feladatban túltesz bármely egyes emberi agynál, míg a "szuperintelligens" inkább úgy van meghatározva, mint ami minden ember összesített képességeinél intelligensebb bármely feladatban.

mesterséges intelligencia szuperintelligencia

„Szerintem jövő év végére lesz olyan AI-ünk, amely intelligensebb lesz bármelyikünkénél," mondta Musk egy élőben közvetített interjúban saját közösségi hálózatán, az X-en. Hozzátette, hogy a növekvő energiaigény és a legerősebb AI-képző chipek hiánya korlátozhatja képességeiket a közeljövőben.

Tavaly chiphiánnyal küzdöttünk,” említette. „Az emberek nem jutottak elég Nvidia chipekhez. Idén átmenetileg a feszültségtranszformátorok ellátására váltottunk. Egy-két év múlva már csak az elektromos energia ellátás lesz a kérdés.”

Elon Musk, aki tavaly még az AI fejlesztésének leállítását sürgette volna, ha lehetséges, azóta is kiemelten foglalkozik a lehetséges kockázatokkal. Az xAI nevű AI startupjának bejelentésekor elmondta: „Ha meg tudnám állítani az AI-t vagy a valóban fejlett digitális szuperintelligenciát, megtenném. Úgy tűnik, ez nem valósítható meg, így az xAI valamilyen módon, remélhetőleg jó irányban fogja fejleszteni az AI-t.”

AI artificial intelligence Elon Musk

Az elmúlt évben az xAI erősen próbálta vezetni a szuperintelligencia fejlesztését. Egy nemrégiben adott interjúban Musk elmondta, hogy a cég legújabb chatbotja, a Grok AI, teljesítményben már vetekszik az OpenAI GPT-4 modelljével, amely több mint egy éve jelent meg, és a versenytársak már felülmúlták, különösen az Anthropic Claude 3 Opus modellje, amely jelenleg a piacvezető.

Az üzletember előrejelzései hírhedten kötetlenek. 2016-ban például tévesen jósolta meg, hogy két éven belül egy Tesla autonóm módon képes lesz áthajtani New Yorkból Los Angelesbe. Ugyanebben az évben azt állította, hogy a SpaceX űrhajózási vállalata 2018-ban Marsra fog repülni – ami még mindig nem történt meg. És 2017-ben Musk azt sugallta, hogy a Neuralink agyi chipes vállalkozása első terméke „körülbelül négy év múlva” kerül piacra. Az első ember azonban csak hét évvel később kapott beültetést a cégtől.

Musk hétvégén bejelentette, hogy harcot hirdet egy brazil legfelsőbb bírósági bíró ellen, aki szerinte lemondásra vagy eltávolításra kényszerül a X ellen hozott bírósági végzések miatt. Hétfőn újabb hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Musk bírósági tanúvallomásában elismerte, hogy „lehet, hogy többet tett a cég pénzügyi romlásáért, mint annak segítéséért”.

Musk hozzátette: „Nem az anyagi előnyök vezérlik a bejegyzéseimet, hanem az, amit érdekesnek, fontosnak vagy szórakoztatónak tartok a közönség számára.”