Csökken a rezsidíj!

Bár ebben a cikkben elsősorban a fújható szigeteléssel foglalkozunk, elengedhetetlen, hogy komplex módon vizsgáljuk az épület energetikai működését a spórolás szempontjából.

Amennyiben régebbi építésű házunk van, a nyílászárók és az épületgépészet mellett fontos, hogy megvizsgáljuk az épület szigetelésének állapotát. Megfelelő vastagságú és minőségű szigetelés hiányában a következő hőveszteséggel számolhatunk: 30 % a födém és a tető irányában, 25-35 % a homlokzati falakon keresztül, 10-15 % a padlón át és 25-35% a nyílászárókon keresztül. Az utólagos homlokozatszigeteléssel, födémszigeteléssel rögtön megfogtuk az elillanó hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mennyit nyertünk a nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át!

Télen magas fűtésszámlával szembesülünk, nyáron magas villanyszámlával. Az épületek hűtésére ráadásul háromszor annyi energiát emésztünk fel mint a fűtésre! A megfelelő hőszigeteléssel kevesebbet fogjuk használni a klímát, a megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt nyáron akár 5-7 °C-kal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. A fújható hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetjük rezsiköltségeinket.

Hamarabb elkészül a szigetelés!

A fújható szigeteléssel akár egy nap alatt elvégezhetjük a padlás vagy a tetőtér szigetelését. Ezzel sok időt spórolhatunk meg, viszont a gyors munka nem megy a minőség rovására.

További nyereség: a megfelelő energetikai besorolás

A háznak el kell érnie legalább a BB besorolást, az nem baj, ha ennél magasabb, vagyis AA, AA+ vagy AA++ besorolású lesz az épülő ház. Ha újépítésű házat tervezünk, akkor fontos, hogy az új magyar szabályok értelmében 2022. július 1-től az energiahordozók legalább 25%-ának megújuló energiaforrásból kell származnia! A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, vagyis, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteniük az új előírásokat.

A jól kiválasztott ablakokkal javulhat a lakásunk, házunk energetikai besorolása és így az értéke is. Mielőtt belevágnánk a ház felújításába, érdemes egy energetikai szakértővel felmérni a ház energetikai gazdaságosságát, és azt, hogy hol veszítjük a legtöbb hőt.

Ha fújható szigeteléssel dolgozunk és megfelelő hőszigetelő tulajdonságú ablakokkal építjük fel a házunkat, a komfortérzet mellett növekszik az ingatlanunk értéke, miközben csökken a rezsire költött összeg! 

Az energiatudatos otthon

Rengeteg szó esik mostanában az energiatudatos otthon megteremtéséről. Nem mindegy, hogy mekkora egy családi ház vagy lakás károsanyag-kibocsátása, mennyi energiát pazarolunk el azzal, hogy az “utcát fűtjük”. De hogyan tudjuk úgy megépíteni az otthonunkat, hogy energiatudatosan működjön? A házak, lakások (akár utólagos) szigetelése, a korszerű nyílászárók vagy a megújuló energiaforrásból (napenergia, hőszivattyú, biomassza, esetleg vízenergia, szélenergia) származó elektromos áram, melegvíz és fűtési technológia mind fontos összetevői egy energiatudatos, huszonegyedik századi otthonnak.

Amennyiben ezeket a szempontokat figyelembe vesszük az otthonunk kialakítása vagy felújítása során, akkor nemcsak energiatakarékos, környezetbarát, de kifejezetten komfortos lakóhelyet tudunk magunknak és családunknak biztosítani.

Még többet spórolhatunk állami támogatás igénybevételével! 

A rezsicsökkentésünk még hatékonyabb lehet némi támogatással. Ha a közeljövőben tervezünk nyílászárócserét, mindenképp nézzük meg, hogy igényelhetjük-e a 2022. december 31-ig érvényes állami lakásfelújítás támogatást! Ezzel a támogatással egy hatmilliós felújítás költségeinek felét, vagyis hárommillió forintot visszaigényelhetünk az államtól. Nézzünk utána alaposan, hogy a munkadíjról és az anyagköltségről is megfelelő számlát nyújtsunk be az elszámolás során!     

Jó, de mennyibe kerül a szigetelés?

Ez rengeteg mindentől függ: a szigetelendő felülettől, a szigetelőanyag típusától, vastagságától, az sem mindegy, hogy mennyi időt vesz igénybe a kivitelezése, mennyi segédanyag kell a rendszerhez. Az árat az is befolyásolja, hogy milyen állapotban van a meglévő szigetelés, ki kell-e szedni vagy maradhat, milyen állapotban van a fólia, kell-e fóliát cserélni, szükség van-e járófelületre vagy csak tárolni szeretnénk a padláson, milyen típusú a meglévő cserép és még folytathatnánk a sort. Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy ha már hőszigetelésre szánjuk el magunkat, akkor a vastagságon nem érdemes spórolni. Arányaiban annyival nem kerül többe egy vastagabb anyag, mintha majd 5-10 év múlva újra hozzá kell nyúlni, mert addigra már nem bizonyul elég hatékonynak a szigetelés.

És mi az előnye a fújható szigetelésnek a hagyományos szigeteléssel szemben?

A fújható szigetelés hamar elkészül, nem szúr, könnyen kezelhető, emellett még van néhány komoly előnye a hagyományos szigeteléshez képest:

- résmentes szigetelést nyújtanak

- nincs vágási hulladék, maradék

- tiszta

- nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazhatóak mint pl. tetőzugok

- bonyolult gépészettel ellátott padlásokat remekül szigetel, ahova hagyományos anyag nehezen vagy egyáltalán nem lenne bejuttatható

Hogyan tudjuk a leghatékonyabban kihasználni a fújható szigetelés előnyeit? 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb energia-megtakarítást és a legkedvezőbb megtérülési időtartamot a komplex, valamennyi opciót – hőszigetelés, nyílászárócsere, épületgépészet – tartalmazó felújítással, korszerűsítéssel lehet elérni.