Mindemellett az összes hazai, közel 9500 közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

Az uniós forrású projektek nagy része állami intézmények épületei, középületek (például oktatási, egészségügyi, időgondozással foglalkozó intézmények), amelyek több szempontból is fejlesztést igényelnek, azonban a legfontosabb lépés most a korszerű energetikai működés megteremtése, amelyet uniós forrásból is lehet fedezni. 

Szinte mindegyik iskola energetikai szempontú átalakítást igényel

Az Eduline 2019-es adatai szerint közel 9500 közoktatási intézmény van ma Magyarországon, a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalója szerint pedig szinte mindegyik intézmény épülete energetikai fejlesztésre szorul, melynek elsődleges célja a fenntartási költségek csökkentése, hiszen a sokszor 50-60 évesnél is régebbi épületek kialakítása enélkül magas rezsiköltségeket eredményezhet.

„Bár a közoktatási intézmények nagyrésze a teljeskörű felújítást is igényelné, jelen gazdasági helyzetben a legfontosabb, hogy energetikai szempontok szerint legyen az épület a lehető legjobb állapotban. Így megelőzhetőek a magas rezsiköltségek.

Az építőipari beruházásokra kiírt közbeszerzési pályázatok – függetlenül attól, hogy oktatási intézmény vagy sem – hozzávetőlegesen 50 százaléka az energetikai felújítást célozza.” - mondta el Sárkány Márk, iskolák energetikai felújítását is végző BUILD IT Mérnökiroda ügyvezető igazgatója. 

A székesfehérvári mintaprojekt

A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium energetikai beruházása a közelmúltban indult, itt a projekt során felújítják a 8500 négyzetméter összes hasznos alapterületű épületegyüttes külső tetőteraszát, cserélik a homlokzati nyílászárókat, utólagos talajnedvesség elleni védelemmel látják el a falakat, szigetelik a homlokzatot.

Felújításra kerül majd a fűtésrendszer, a víz- és szennyvízhálózat és a villamoshálózat is. „A székesfehérvári gimnáziumhoz hasonló, energetikai megújulást fókuszba helyező projektek a leggyakoribbak mostanában.

Természetesen modern tantermek kialakítása és bővítése is előfordul, azonban tisztán látszik, hogy az alacsony rezsiköltség szerepel most a legfontosabb helyen, ehhez pedig az energetikai korszerűsítésen át vezet az út.” – tette hozzá az iskola energetikai felújítását végző BUILD IT Mérnökiroda ügyvezetője.

Építőipar: az anyagárak emelkedése lassulni látszik, a munkadíjak továbbra is emelkednek!

Mint sok iparág, az építőipar is bizonytalansággal küzd, főként az építőanyagok beszerzése és a humánerőforrás költségeinek növekvő tendenciája miatt.

“Bizonytalan gazdasági helyzetben átalányáras szerződést igen nehéz kötni, elképesztően nagy az árkockázat. Most például azt látjuk, hogy az építőipar anyagárak emelkedése lassul, a munkadíjak azonban még mindig emelkednek. Ennek következménye pedig az lehet, hogy egy-egy projekt további költségnövekedésre számíthat.” – mondta el Sárkány Márk ügyvezető.