(1) EPR Nyilvántartásba vételi kötelezettség során a kérelmező nyilatkozik, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségeit

- kollektív teljesítés útján vagy

- a 8. § szerinti egyéni teljesítés keretében

teljesíti.

(2) A gyártó egyéni teljesítés esetén a 8. § (2) bekezdése szerinti szerződést a nyilvántartásba vétel iránti kérelem előterjesztésével egyidejűleg benyújtja az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére.

(3) Amennyiben a körforgásos termék gyártója nem nyilatkozik egyéni teljesítésről, vagy nem rendelkezik a koncessziós társasággal megkötött, érvényes szerződéssel, illetve azt hiánypótlási felhívás ellenére, a hiánypótlási felhívásban megadott határidőn belül nem nyújtja be – a Ht. 31. § (5) bekezdésének kivételével – az országos hulladékgazdálkodási hatóság hivatalból kollektív teljesítőként veszi nyilvántartásba.

(4) A gyártó kollektív teljesítés esetén a teljesítés módját tárgyéven belül nem változtathatja meg.

(5) A tárgyévet megelőzően az országos hulladékgazdálkodási hatóság nyilvántartásában szereplő, a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségeit kollektív teljesítés útján teljesítő gyártó a tárgyévre vonatkozóan a teljesítés módjának megváltoztatását a tárgyévet megelőző év november 30-ig jelenti be az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére.

(6) A gyártó egyéni teljesítés esetén a teljesítés módját tárgynegyedéven belül nem változtathatja meg

(7) A tárgynegyedévet megelőzően az országos hulladékgazdálkodási hatóság nyilvántartásában szereplő, a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségeit egyéni teljesítés útján teljesítő gyártó a tárgynegyedévre vonatkozóan a teljesítés módjának megváltoztatását a tárgynegyedévet megelőző hónap 1. napjáig jelenti be az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére.

(8) A gyártó a nyilvántartásba vétel elmaradása esetén a nyilvántartásba vételt megelőzően forgalomba hozott körforgásos termék mennyiség tekintetében is megfizeti a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat.

(9) Az országos hulladékgazdálkodási hatóság a gyártó által az (1) bekezdés szerint közölt adatokat a nyilvántartásba vétel iránti kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvántartásba veszi, ha a kérelem megfelel az (1)–(7) bekezdésben foglaltaknak.

24 §

(1) A kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség 13. § szerinti átvállalása esetén az átvállaló az átvállalási szerződést a szerződés megkötésétől számított 15 napon belül az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére megküldi, és kéri a 13. § (4) bekezdésében foglalt adatok nyilvántartásba vételét. A nyilvántartásba vételről az országos hulladékgazdálkodási hatóság mindkét szerződő felet értesíti.

(2) Az átvállalási szerződés a 13. § (4) bekezdésében foglalt adatoknak az országos hulladékgazdálkodási hatóság általi nyilvántartásba vételének napjától, vagy ha a felek a szerződésben későbbi időpontban állapodnak meg, a szerződésben megjelölt időponttól hatályos.

25. §

(1) A gyártó a nyilvántartásban szereplő adataiban bekövetkezett változások esetén – a változás bekövetkezését követő 15 napon belül – az adatváltozás tényét igazoló elektronikus dokumentum egyidejű csatolásával az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál kéri a változás átvezetését. A kérelem alapján a változást az országos hulladékgazdálkodási hatóság a nyilvántartásban a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül átvezeti.

(2) A gyártó a tevékenysége megszüntetése esetén az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál a tevékenység megszüntetésétől számított 15 napon belül kéri a nyilvántartásból való törlését, valamint ezzel egyidejűleg a 27. § (1) bekezdésében meghatározott, tárgynegyedévi adatszolgáltatási kötelezettségét teljesíti. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését követően az országos hulladékgazdálkodási hatóság a gyártót a nyilvántartásból törli.

(3) Az átvállaló az átvállalási szerződés módosítása vagy megszűnése esetén a nyilvántartás módosítása, vagy a nyilvántartásból törlés érdekében a szerződésmódosítás vagy a szerződés megszűnésére vonatkozó dokumentum keltétől számított 15 napon belül az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál kéri a változás átvezetését, vagy az adatok nyilvántartásból való törlését. A kérelem alapján a változást az országos hulladékgazdálkodási hatóság a nyilvántartásban a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül átvezeti, vagy az adatokat a nyilvántartásból törli, amelyről mindkét szerződő felet értesíti.