De vajon mik azok a dolgok, amiket mindenképpen számon fognak kérni a vizsga írásbeli részén? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk.

Az írásbeli érettségi főbb tudnivalói

Mindegy, hogy melyik szintet választjuk, a történelem érettségin 100 pontot érhetünk el, ami a feladatlap két részéből adódik össze. Az első fele egy 50 pontos teszt, a második blokkban viszont az esszé feladatokat találjuk, ahol szintén 50 pontot szerezhetünk. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, jó megoldást jelenthet a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa, ahol minden szinten segítséget adhatnak. A kész kidolgozott vázlatok mellett megkaphatjuk a fogalmak és évszámok gyűjteményét, valamint a személynevek listáját. Továbbá lényeges, hogy emelt és középszintű érettségire külön érhető el komplex segítség.

A tesztes részénél mindegyik jól fog jönni, hiszen így egy komplex listáról választhatjuk ki a helyes válaszokat. Itt 12 feladat vár ránk, ahol egyenként nagyjából 4-4 pontot kaphatunk, de vannak köztük komplexebb feladatok is, amik jóval többet nyomnak a latban. A feladatokat időrendben és tematikus elrendezésben kapjuk kézhez, nagy meglepetés tehát nem érhet bennünket.

Tesztek és esszék

A tesztek kapcsán még fontos tudni, hogy egyenletesen vannak elosztva, tehát akadnak kérdések az ókorral, a középkorral, a kora újkorral, illetve természetesen az újkorral kapcsolatban egyaránt. A pontérték minimum fele a magyar történeti témákhoz kötődik, így ebbe mindenképpen érdemes mélyebben beleásni magunkat. A vizsgaleírás ráadásul rögzíti a feladatok témáját, így minden évben találkozhatunk gazdasági, politikai, de még társadalmi témákkal is.

Ezután jönnek az esszék, ahol annyi különbség van a közép- és az emelt szint között, hogy előbbi esetében a hatból hármat kell választani, ráadásul itt még a terjedelem is rövidebb. Az egyetemes történelem kapcsán általában röviden kérdeznek csak rá a témakörökre, míg a kifejtősebbeket a magyar történeti témákban várhatjuk.

Mi a legfőbb különbség az emelt és a középszint között?

A legnagyobb eltérés az, hogy míg középszinten 180 percet kapunk megoldani minden feladatot, addig emelt szinten ez már 240 perc, azaz 4 óra. A középszintű írásbeli teljes ideje alatt használhatunk történelmi atlaszt, emelt szinten viszont csak az esszéknél kerülhet elő.

A másik fő különbség, ha egymás mellé tesszük a teszteket, hogy emelt szinten jóval hosszabb feladatokat kapunk. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen itt már egy négypontos feladatért 6-8 kérdésre is választ kell adnunk. Ez azt jelenti, hogy itt a végső pontszám jóval több félpontos elemből adódik össze.


Iskola