Hogyan kerültek a majmok Gibraltárra?

A majmok jelenléte Gibraltáron a térség hosszú történelmére nyúlik vissza. Bár a pontos eredetük bizonytalan, több teória is létezik arról, hogyan kerültek a majmok Gibraltárra. Az egyik legismertebb teória szerint a majmokat az észak-afrikai hegyvidékről, kifejezetten a Marokkóban található Rif-hegységből hozták be a brit katonák.

Az angol hadsereg hosszú ideig jelen volt Gibraltáron, és a legendák szerint a majmok jelenléte a brit gyarmatosítás idején kezdődött. A történet szerint a brit hadsereg megfigyelte, hogy a majmok nagyobb létszámban találhatók az észak-afrikai hegyekben, és úgy gondolták, hogy hasznosak lehetnek a védelemre és az állomány számára.

A legendák továbbá azt is állítják, hogy egykor a majmok és az emberek közötti megállapodás jött létre. E szerint amíg a majmok ott tartózkodnak Gibraltáron, addig az angolok birtokolják a területet. Ennek eredményeként a majmokat és Gibraltárt összefüggésbe hozták egymással (ez kevésbé tekinthető valós alapokon nyugvónak, de cuki teória).

Fontos megjegyezni, hogy ezek a történetek leginkább legendák és folklór részei. Valójában nem tudni biztosan, hogyan érkeztek a majmok Gibraltárra. 

Az is elképzelhető, hogy más módon jutottak a területre, vagy akár helyi fajok is lehetnek. A legfontosabb azonban, hogy a majmok azóta is jelen vannak Gibraltáron, és jelentős idegenforgalmi látványosságot jelentenek a területen.

Mennyi majom él Gibraltáron? Fogságban vagy szabadon élnek?

A legfrissebb információk alapján Gibraltáron körülbelül 300 makákó majom (Macaca sylvanus) él. Ezek a makákók, más néven barbary majmok vagy Gibraltári majmok, az egyetlen olyan majomfajhoz tartoznak Európában, amely vadon él.

A Gibraltári majmok természetes élőhelyükön, a Gibraltári Sziklán található rezervátumban szabadon élnek. Ez a rezervátum védett terület, amelyet a majmok laknak, és a turisták is látogathatják. A majmok nagy része a Szikla északi részén található, ahol természetes környezetükben élnek, de előfordulnak a város területén is.

Fontos megjegyezni, hogy bár a majmok szabadon élnek, a Gibraltári kormány szorosan figyeli és gondozza a populációt. 

Rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket és más intézkedéseket végeznek annak érdekében, hogy a majmok egészségesek maradjanak és megőrizzék a populáció stabilitását. 

A turistákat arra kérik, hogy tartsák távolságot a majmoktól, ne etessék meg őket emberi ételekkel, és tartsák be a velük való kölcsönhatásra vonatkozó előírásokat annak érdekében, hogy megőrizzék a majmok természetes viselkedését és egészségét.

Meg lehet simogatni a majmokat Gibraltáron?

Nem ajánlott és általában tilos a Gibraltári majmokat simogatni. Bár ezek a majmok elég szelídek és hozzászoktak az emberek jelenlétéhez, fontos megérteni, hogy továbbra is vadon élő állatokról van szó, és bizonyos természetes viselkedéssel rendelkeznek.

A majmok természetes viselkedésének megzavarása, például a simogatás, potenciális veszélyt jelenthet az emberek és a majmok számára egyaránt. A közelről történő simogatás, etetés vagy más közvetlen kölcsönhatások azt eredményezhetik, hogy a majmok túlzottan megszokják az embereket, elveszítik természetes félénkségüket, és agresszívabbá válhatnak.

A Gibraltári kormány nagyon fontosnak tartja, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a majmokat, és megőrizzék a természetes viselkedésüket és élőhelyüket. Ezért arra kérik a turistákat, hogy tartsák távolságot a majmoktól, ne etessék meg őket emberi ételekkel, és ne próbáljanak közvetlenül kölcsönhatásba lépni velük.

Ez a megközelítés segít megőrizni a majmok biztonságát és jólétét, valamint a látogatók biztonságát is. Fontos a fenntartható és felelős turizmus gyakorlása, amelyben megfigyelhetjük és élvezhetjük a majmokat a természetes környezetükben anélkül, hogy zavaróan befolyásolnánk vagy veszélyeztetnénk őket.

HóVarjú videó a gibraltári majmok etetéséről: