Az élsportolók (akik ma már másodállásban celebek és komoly influenszerek) a múltban és most is rivaldafényben élnek, hiszen mint ahogy említettük a nemzetek/országok sok esetben szimbolikusan általuk közvetítették a világ felé erejüket és hatalmukat. Egy-egy sportoló akár nemzeti hősként, igazi példaképként is funkcionál. Azontúl, hogy egy sportoló akár nemzetpolitikai célokat is szolgálhat, nagyon sok nagyvállalat ismerte fel a bennük rejlő marketing lehetőséget, hiszen egy jól ismert, népszerű sportoló imázsán keresztül sokkal könnyebb eljuttatni a fogyasztókhoz egy terméket vagy épp szolgáltatást.

Egy sport mindenekfelett: a foci

Van egy labdajáték, amelyet a föld 5 kontinensén több mint 200 országban 240 milliónál is többen játszanak. Űzik kis és nagypályán, poros, homokos, grundokon, akár mezítláb vagy épp lyukas cipőben. És nézik milliárdnyian szerte a világban, hiszen a legnépszerűbb sportág nem más, mint a foci.

A labdarúgás történelme ezer éves múltra tekint vissza. Feljegyzésekből tudjuk, hogy a focit kezdetleges formában Kínában játszották először i.e. 2 és i.e. 3 ezerben (a játék neve akkor még coju volt). A kínai nép körében elterjedt kultikus jellegű játék a „rugni-labda” azaz a tsu-khü volt, amiből egyesek szerint a sportág neve is ered.

A foci egy olyan labdajátéknak, amelyben két csapat játszik egymás ellen és ahol mindkét csapat 11-11 játékossal lép a pályára. Fő célja, hogy a labdát a lehető legtöbbször egy megszabott időn belül az ellenfél kapujába juttassák. A labdarúgás főként lábjáték, hiszen a játékosok minden testrészükkel irányíthatják a labdát kivéve a kezükkel. Ez alól egyedül a kapus kivétel, aki a tizenhatoson belül használhatja a kezét is a labda érintésére.

Mivel a labdarúgás szabályrendszere nem bonyolult és sportszer igénye sem túl nagy, így gyorsan el tudott terjedni az egyszerű emberek körében is.

A labdarúgás mára Latin-Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Európában a legnépszerűbb csapatsportággá nőtte ki magát. Ennek tükrében bátran kimondhatjuk, hogy a játékosok és a rajongótábor számát tekintve a világ legnépszerűbb sportágáról beszélünk.

A világ legnépszerűbb csapatjátékáról lévén szó jogos igényként merült fel az emberekben, hogy a játéktér és annak környezete, jelen esetben a focipálya a kor igényeinek, követelményeinek is feleljen meg, hiszen már senki nem szeretné a legelőkön vagy sáros pályákon rúgni a bőrt, mint annak idején, amikor a foci modernkori szabályait a XIX. század derekán lefektették. A XX. században oly népszerű salakos pályák ideje is idővel lejárt, helyükre korszerű füves pályákat alakítottak ki. A régi bőrcsukát is új, modern stoplis foci cipők váltották fel, hiszen a füves pályákon csak csúszkáltak a játékosok a régi cipőkben (dorcokban).

Megjelentek a különböző sportszergyártók által tökéletesített márkák, mint például az Adidas foci cipők, amelyek óriási teljesítmény javulást eredményeztek a játékosoknál. Nem kellett sokáig várni és a Nike focicipőjébe is belebújhattak a focisták. Ennek köszönhetően elkezdődött a verseny a gyártók között, amelynek nyertesei egyértelműen a játékosok és nem utolsó sorban a nézők lettek, hiszen színvonalas, szórakoztató játékban lehetett részük.

A foci szabályai egyértelműen meghatározzák a pálya méreteit, amelyből az következik, hogy a játéktér sajnos hatalmas alapterületet vesz el az emberek élőhelyéből, amely a városok egyre nagyobb beépítéséből fakadóan jelentős gondot okoz a település fejlesztőknek. Ennek köszönhetően az egyre növekvő játékigényeket már a régi, nagyméretű pályákkal már nem lehetett kielégíteni, ezért kisebb alapterületű, de már műfűvel borított focipályákat hoztak létre.

Természetesen erre az új borításra új műfüves focicipőt kellett kifejleszteni, hiszen a hagyományos stoplis cipővel már nem tudtak a pályán megfelelő teljesítményt nyújtani a játékosok. A műfüves foci óriási gyorsasággal terjedt el az egész világon. Ennek a népszerűségének köszönhetően már nem ritka látvány, ha egy iskola udvarán vagy egy parkban több ilyen pályát találunk, ahol a gyerekek és a felnőttek lábán egyre speciálisabb, korszerűbb és profibb műfüves focicipőt láthatnak a nézők, szurkolók.


Sport