Megismeri az utazás más formáját, szemlélheti a környezetét, ráadásul ez a legjobb módja, hogy idejekorán megszerettessük vele a bringázást. Természetesen ehhez szükség van egy megbízható gyerekülésre is. Ebben a cikkben nemcsak a különböző típusok előnyeit és hátrányait mutatjuk be, hanem más szempontokat is adunk, amikre érdemes figyelni, ha biztonságosan szeretné szállítani gyermekét.

Gyerekülés elöl

Tekintse meg a Kerékpárwebshop.eu webáruház biciklis gyerekülés széles palettáját, és rendeljen, hogy gyermeke a legmegbízhatóbb modellben utazhasson! A vázra szerelhető ülések egyre népszerűbbek, hiszen a szülő ilyenkor szemmel tudja tartani a csemetét, nem oszlik meg a figyelme. A kicsik számára kényelmesebb itt az utazás, mert az ülés nem rázkódik annyira, mintha hátul ülnének. Hátránya ezeknek, hogy teherbírásuk maximum 9-15 kg-ig terjed.

A csomagtartó tetején

Még mindig a leggyakoribb látvány a kerékpár csomagtartójára szerelt gyerekülés. Praktikus, hiszen a csomagtartó kellő stabilitást ad, a szék biztonsági öve pedig gondoskodik róla, hogy a kicsi ne tudjon belőle kiesni vagy kimászni. Viszonylag sokáig lehet használni, ugyanis akár 22 kg-ig bírja a gyűrődést. 

Ez a szám azonban csak az ülésre vonatkozik, korántsem biztos, hogy maga a csomagtartó is ennyire strapabíró. Azt is fontos megemlíteni, hogy az utazószéket a nyeregcsőre szerelt csomagtartókra nem ajánlott rögzíteni, mert ezek jóval kevesebb súlyt képesek megtartani. 

Nem minden bringára való minden gyerekülés

Ha a kerékpár rendelkezik csomagtartóval, akkor nem lesz gond. Ha a családban időnként szükség van arra, hogy másik kerékpárra legyen felszerelve, ez is könnyen megoldható. Nem ilyen szerencsések azok, akiknek összteleszkópos modell van a birtokukban, ahol a vázra kéne helyezni a gyerekülést. Bár vannak olyan típusú bringák, amiknél ez már megoldott, a kisebb vázméreteknél speciális megoldás is szükséges lehet.

A súlypont kérdése

Számolni kell azzal, hogy a gyereküléssel megváltozik a drótszamár súlypontja. Javasoljuk, hogy óvatosan tegye meg az első köröket, lehetőleg forgalommentes helyen, hogy érezze a pedálozás nehézségét, vagy hogy mennyire kell vigyáznia kanyarodáskor! Mivel a bringa ezzel a kiegészítővel még üresen is jelentősen nehezebb lesz, lehet, hogy a kerékpár kitámasztóját is szükséges lesz egy masszívabbra cserélni. 

A műanyag átka

Ezek a termékek műanyagból készülnek, és általában megfelelő minőségűek. Azonban bármennyire is márkás terméket vásárol, figyeljen arra, hogy a műanyag nem bírja jól az UV sugárzást, ezért sokat ront az anyagminőségen, ha tartósan a napon vagy a szabadban tárolja!


Gyermek