Mivel öntözzünk?

A kerti locsolók egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg energiát és időt takarítanak meg számunkra. A csapra rögzíthető tömlők, slagok segítségével könnyedén irányíthatjuk a vízfolyást, így nem kell a locsolókannára támaszkodnunk. Bizonyos esetekben jól jöhet egy-egy hagyományos kanna is, ám annak folyamatos újratöltése és cipelése nem kedvez a hátunk egészségének sem.

Szerezzen be praktikus kerti locsolókat a VasMuszakiBolt.hu weboldaláról, hogy kényelmesen és hatékonyan öntözhesse növényeit! A magas nyomású locsolók ugyan kiválóan alkalmasak autóbehajtók és járdák lemosására, de az általuk kibocsátott permet károsíthatja a növényeket. Éppen ezért érdemes óvatosan cselekedni, és inkább kisebb nyomású, lassú öntözést végezni.

Mikor öntözzünk?

A kinti virágok és zöldségek öntözésének legjobb időpontja a kora reggel, amikor a talaj hűvös. Ekkor van a víznek legjobb esélye van arra, hogy leszivárogjon a növények gyökereihez, mielőtt elpárologna a hőség miatt. A növények korai öntözése biztosítja, hogy elegendő nedvességtartalék legyen a talaj alatt ahhoz, hogy ellenálljon a forró nyári nap melegének.

Főleg meleg időben csábító lehet, hogy gyakrabban öntözzük növényeinket, hogy a talaj nedves maradjon. A sekély felszíni öntözés azonban gátolja a mély gyökérfejlődést. Ehelyett válasszunk ritkább öntözési rutint, amely alaposan telíti a talajt. Ez a módszer arra ösztönzi a gyökereket, hogy mélyen elérjék a maradék vizet, még akkor is, ha a talaj felszíne száraznak tűnik. 

Az újonnan ültetett fákat és cserjéket az első hónapban hetente kétszer-háromszor alaposan át kell áztatni vízzel. Ezt az időszakot követően hetente érdemes öntözni a palántákat. A betelepített fákat és cserjéket (amelyek legalább két évesek) a vegetációs időszakban csak kéthetente kell öntözni, amikor kevés az eső.

Hogyan öntözzünk?

A kerti növények szenvedhetnek, ha a talaj kiszárad, azonban nem szeretik a vízben való ázást sem, vagyis akkor is szenvednek, ha a gyökereik vízben ülnek, és nem kapnak elegendő oxigént. Egy forró, szeles napon a talaj felszíne száraznak tűnhet, míg alatta a talaj még nedves, ezért elengedhetetlen egy gyors ellenőrzés, hogy ne öntözzünk túl. 

Tartsunk kéznél egy fa dübelt, és helyezzük be néhány centire a kerti talajba, majd húzzuk ki, és ellenőrizzük! A nedves talaj hozzátapad a dübelhez, de ha tisztán jön ki, akkor a talaj száraz, és ideje öntözni.

Az eső nem mindig elég ahhoz, hogy elegendő vizet biztosítson a növények fejlődéséhez, ezért fontos gondoskodni a rendszeres öntözésről. Böngéssze végig a VasMuszakiBolt.hu kínálatában elérhető kerti szerszámokat, eszközöket, és gondoskodjon növényeiről nagyszerű locsolótechnikai termékekkel!