Egy hegesztőgép számtalan alkalommal lehet hű társunk, nagyon sok termék megmunkálásához használhatjuk. Ilyenek például az alumíniumok, műanyagok vagy éppen a fémek. Használatához leginkább jó érzékre van szükség, mint hagyományos értelemben vett szaktudásra, azonban fontos, hogy egyedül, mindenféle tapasztalat nélkül semmiképp ne álljunk neki.

Milyen típusú hegesztők léteznek?

A hegesztőknek két nagy típusa van, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Választásunkat főként a jövőbeli munkáink alapján érdemes meghozni, ehhez azonban érdemes ismerni, hogy milyen típusú hegesztőgép eszközök léteznek.

MMA - a bevonatos pálcával végzett hegesztés: Lényege, hogy az anyagokat egy bevonattal ellátott fémpálca leolvasztásának segítségével az alapanyag megolvasztásával kötjük össze. Innen ered a neve is. Érdemes először ezt a hegesztést elsajátítani, mivel ez az egyik legelterjedtebb eljárás, így a legnépszerűbb megoldást már ismerjük, ezt követően tovább folytathatjuk tudásunk bővítését. Könnyű az alapokat elsajátítani, de szép varrat elkészítéséhez nagyobb gyakorlat kell, így érdemes megfontoltan használni. Ipari szereléseknél, munkálatoknál és hobbi munkákhoz egyaránt alkalmazzák, így felhasználási területe igen széles, rengeteg helyen bevethető készülékről van szó.

MIG / MAG - Sokan CO hegesztésként ismerik ezt a megoldást, sok szakember így hivatkozhat rá. A pisztolyból áramló védőgázban (CO2 vagy keverékek) gyújtjuk meg az ívet az elektróda és az alap fém között. Ennél a hegesztésnél a huzalelektróda és a munkadarab között villamos ív jön létre. Az eljárás a legtöbb anyag számára alkalmas, így ez is viszonylag széles területen alkalmazható.

Milyen előnyei vannak az MMA, bevonatos pálcával végzett hegesztésnek?

Számos előnnyel rendelkezik az MMA technológia. A hozzá tartozó gépek olcsók, kezelésük ráadásul igen egyszerű, így akár kezdőknek is kiváló választás lehet. A hegesztőanyag is igen kedvező áron vásárolható meg, szinte bármilyen feladathoz, lehet az akár alumínium, réz vagy éppen rozsdamentes acél. Igazán univerzális, ráadásul kevésbé érzékeny a munkadarabok tisztaságára.

Természetesen hátrányokról is beszélnünk kell: a nagyon vékony lemezek hegesztése igen nehéz, alacsony a leolvadási teljesítménye, ráadásul sok selejt is képződik.

A MIG hegesztés előnyei

Talán jelenleg a legnépszerűbb technológia, mert már eleve tudnak bevont elektródával is hegeszteni. Segítségével folyamatosan tudunk hegeszteni, széles védőgáz és hozaganyag választék van hozzá és nagyon megbízható!

A legjobb hegesztőgépet érdemes az online webáruházak segítségével megtalálni, tulajdonságaikat és áraikat és egyszerűen és gyorsan összevethetjük. Ne felejtsük, a legjobb hegesztőgépet akkor találjuk meg, ha tisztában vagyunk vele, hogy mire szeretnénk használni.


Munka