A fővárosban az Európai Mobilitási Hét programjaként Budapesten több helyszínen tartottak autómentes napot.

 

 

A Tiszta Városok Kampány által megbízott Ricardo Energy & Environment közvélemény-kutatást végzett Londonban, Barcelonában, Varsóban, Brüsszelben és Párizsban, melyből kiderült, hogy az emberek 62 százaléka támogatja a heti egy autómentes nap ötletét az egész városukra kiterjedően. 

A kutatók modellezték az intézkedés hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezáltal 3-5 százalékkal csökkenthető a városi közlekedés üzemanyag-fogyasztása.

 

Az 1970-es években kezdtek autómentes vasárnapokat tartani számos európai városban, amikor az OPEC olajembargója miatt az árak – a mostani helyzethez hasonlóan – az egekbe szöktek.

Most, hogy Európa az orosz olajra vonatkozó embargót vezet be, ismét kihívást jelent a kontinens függőségének csökkentése fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az autómentes napok bevezetése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan csökkentsük az olaj iránti kereslet mértékét. Ezt az intézkedést a Nemzetközi Energiaügynökség is ajánlja 10 pontos javaslatcsomagjában.


A Tiszta Városok Kampány egy másik elemzésében azt is megállapította, hogy heti egy autómentes nap az EU és az Egyesült Királyság összes nagyvárosában 3-5 százalékkal csökkenthetné az európai városi közlekedés éves olajigényét. Ez a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia éves olajfogyasztásának felel meg. A kutatás azt mutatja, hogy ennek hasonló vagy nagyobb hatása lehet, mint a heti három napos otthoni munkavégzésnek.

„Már több európai nagyvárosban (például Brüsszelben és Párizsban) is tartottak olyan vasárnapot, amikor a város nagy részen csak a gépjárművek közül csak tömegközlekedési eszközök, taxik és az egyes közfeladatot ellátó járművek közlekedhettek.

 

Ezek a napok ott komoly népszerűségnek örvendtek.

Érdemes lenne Budapesten is kipróbálni, és kísérletképpen egy vasárnapra reggel 9 és délután 5 óra között autómentessé tenni a Hungária körút és a Budai körút által határolt területet”

– mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. 

 

Az autómentes napok gyorsan és könnyen megvalósíthatók.

Nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, és nem kell bonyolult szabályozást kidolgozni.

Ezt a rövid távú intézkedést kell kiegészíteni aktív és megosztott mobilitást ösztönző beruházásokkal, a jobb tömegközlekedés biztosításától kezdve a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzéséig a városokban

– tette hozzá Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.


Egészség AI Mesterséges intelligencia