A klasszikus lakberendezési stílus célja a régi korok megidézése otthonunkban. Alapvető jellemzője az elegancia és régi értékek középpontba helyezése a megfelelő színek, bútorok és kiegészítők által.

Színpaletta és alapvető jellemzők

Kezdjük talán a jellemző összképpel. Ami minden esetben elmondható a klasszikus stílusról – és annak minden irányzatáról -, az a nagy belmagasság, a tágas és impozáns terek. A színpalettát illetően nehezebb általánosítanunk. Az azonban mindenképpen elmondható, hogy a neutrális színeken kívül a rikítóbb árnyalatok ritkán jellemzőek. Van azonban néhány olyan szín, ami tipikusan a klasszikus stílus alapja: bordó, vörös, smaragd zöld, ezüst és arany. 

Bútor választás

A színpaletta körültekintő megválasztása mellett a bútorokkal tudjuk a legkönnyebben visszaadni a klasszikus stílust. Bármilyen bútorról is legyen szó, ezen stílus esetén a súlyos, nagyméretű és impozáns darabokat kell keresnünk. Amíg a hálószoba középpontjában az ágyunk található meg, úgy a nappali esetében a kanapé kiválasztásán lesz a hangsúly. Érdemes lehet a sarokkanapék között szétnéznünk, melyek nagy méretükkel könnyedén impozáns hatást kelthetnek. Amennyiben sikerül egy bársonyos anyagú kanapét találnod, azzal tökéletesen illik majd nappalidba.

Lehetséges kiegészítők

A szükséges bútorok mellett ezen stílus esetében a kiegészítők kiemelten hangsúlyosak. Ide tartoznak a nem kulcsfontosságú bútorok, mint például a komódok vagy fésülködőasztalok. A komód nagyszerű példa, hiszen nem elengedhetetlen kiegészítő ruhásszekrényed mellett, azonban mégis igazán hasznos darab. Akár fiókos, akár ajtós kialakítást nézünk, könnyedén találhatunk ezen stílushoz illő darabokat. Egy fekete vagy egy sötétszürke, íves kialakítás tökéletes választás lehet. Emellett nagyszerű szobánk dekorációjának alapjaként is, hiszen könnyedén elrendezhetünk rajta vázákat, üvegtálakat.

A fotó forrása: Olga Mishyna - stock.adobe.com


Otthon