Egy átlagos felnőttnek 32 foga van, amelyek magukban foglalják a 8 bölcsességfogat, amelyek általában a 17 és 25 éves kor között nőnek ki. Azonban néhány embernél előfordulhat, hogy nem nőnek ki a bölcsességfogaik, vagy pedig kevesebb foga lehet azáltal, hogy eltávolításra kerültek valamilyen okból.

Milyen okai lehetnek annak, ha valakinek nem nőnek ki a bölcsességfogai?

Számos ok lehet annak, ha valakinek nem nőnek ki a bölcsességfogai, vagy csak részben nőnek ki.

Néhány gyakori ok közé tartozik például:

- Helyhiány, azaz nincs a szájban elég hely a fogaknak: Ha az állcsont nem elég nagy ahhoz, hogy befogadja a bölcsességfogat, az nem fog teljesen kifejlődni.

- Csontelváltozások: Néha a csontok túl kemények vagy túl lágyak ahhoz, hogy a bölcsességfogak át tudjanak törni a fogínyen.

- Fogínyproblémák: Ha a fogíny túl vastag, az akadályozhatja a bölcsességfogak kibújását.

- Rendellenességek: Az állkapocs és a fogak fejlődési rendellenességei is okozhatják, hogy a bölcsességfogak nem tudnak kibújni.

- Rögzített fogszabályozó kezelés: Ha a rögzített fogszabályozó kezelés eltávolítja a helyet a bölcsességfogak elől, azok nem tudnak kibújni.

Egyes embereknek nincs hely a bölcsességfogaik számára, míg másoknak egyáltalán nincsenek bölcsességfogaik. Néhány ember bölcsességfogai csak részben nőnek ki, ami fogínygyulladáshoz és fertőzéshez vezethet, ezért orvosi beavatkozásra lehet szükség.

Gyerekkorban hogyan nőnek ki a fogaink? Mely fogak nőnek ki általában gyorsabban és melyek lassabban?

Az embereknek két fogazatuk van: az elsődleges (deciduális) fogazat és a tartós (permanens) fogazat. Az elsődleges fogak általában 6-12 hónapos korban kezdenek nőni, és a 2-3 éves korra az összes 20 elsődleges fog kibújik. A tartós fogak általában 6-7 éves korban kezdenek nőni, és az utolsó bölcsességfogak (ha azok nőnek ki) általában 17-25 éves kor között bújnak ki.

Általában a fogak előfordulási sorrendje a következő:

Az alsó középső metszőfogak (6-10 hónapos kor)

A felső középső metszőfogak (8-12 hónapos kor)

Az alsó oldalsó metszőfogak (9-13 hónapos kor)

A felső oldalsó metszőfogak (10-16 hónapos kor)

Az alsó első molárok (12-18 hónapos kor)

A felső első molárok (13-19 hónapos kor)

Az alsó caninusok (16-22 hónapos kor)

A felső caninusok (17-23 hónapos kor)

Az alsó második molárok (23-31 hónapos kor)

A felső második molárok (25-33 hónapos kor)

Az alsó bölcsességfogak (17-25 éves kor)

A felső bölcsességfogak (17-25 éves kor)

Általában az elsődleges fogak gyorsabban nőnek ki, mint a tartós fogak, mivel a tartós fogak általában nagyobbak és összetettebbek. Azonban a bölcsességfogak kibújása gyakran nagyon lassú és fájdalmas lehet. A fogak növekedési üteme egyéni eltéréseket mutathat, így az időzítésben és az ütemben lehetnek eltérések az egyes embereknél.

A SzámoldKi.hu által elkészített gyerek fogzási kalkulátor segítségével kiszámolhatod, hogy bizonyos korú gyermekednek hány fogának kellene lennie ha az átlagos fejlődést vesszük alapul.