Az energia- és klímaválság, a fosszilis energiahordozók mennyiségének végessége egyre inkább a megújuló energiaforrásokra helyezi a hangsúlyt. Energiagazdaságosság szempontjából az épületek hőszigetelésével, az elavult nyílászárók cseréjével, valamint fűtéskorszerűsítéssel javíthatóak a hatékonysági mutatók. 

Minőségi nyílászárók 

Az Ablak Outlet minőségi nyílászárói német gyártmányú Kömmerling Premium profilokból készülnek, amelyek maximálisan megfelelnek az energiatakarékosság szigorú követelményeinek.

A nyílászáró szerkezetek az épületek külső és belső határoló szerkezeteinek nyílásait zárják le es töltik ki, miközben biztosítják a közlekedést, a természetes szellőzést és világítást, így az ajtókon ablakokon felül ide sorolhatók még az árnyékoló szerkezetek is. Épületszerkezeti funkciókon túl a stílus és a tér formálásának szerkezetei is.

A minőségi nyílászárók tartós, időtálló anyagokból készülnek, stabil és teherbíró szerkezetek, hiszen ezeket 50-100 év élettartamra választjuk. Ezenfelül nemcsak a biztonságot, hanem a kényelmet is garantálják, továbbá esztétikusak.

A nyílászárókkal szemben támasztott követelmények

A külső nyílászárók kialakítása jelentősen befolyásolja az épület megjelenését, minősége az épület műszaki színvonalát. 

Az ajtókkal, ablakokkal szembeni követelmények:

- energiatakarékosság és hővédelem: a hőszigetelő képességgel összefüggésben a szerkezet légáteresztő, vízzáró és szélálló tulajdonságai lényegesek. Az energetikai követelményekkel kapcsolatos, a szerkezetre előírt hőátbocsátási tényezőt nemcsak a keretre,  hanem az üvegezésre vonatkozóan is teljesíteni kell. 

- zaj elleni védelem

- mechanikai ellenálló képesség

- biztonságos használat

- élet- és vagyonvédelem

Egyes nyílászárókkal szemben fennállhatnak olyan speciális követelmények is, mint a tűzállóság, füstgátlóság, sugárvédelem, fokozott hő- és hangszigetelés.

Milyen anyagokból készülnek minőségi nyílászárók?

Az ajtók, ablakok anyaga hagyományosan fa, azonban ma már kedveltebbek az utógondozást kevésbé igénylő anyagok, mint a műanyag vagy az alumínium, illetve ezek kombinációi. 

A műanyag nyílászárók minősége és ára nagy szórást mutat. A modern, minőségi műanyag ajtók, ablakok nem színeződnek el, nem vetemednek, számtalan színben, akár fautánzatú fóliával is kaphatóak. 

A profilok kamraszáma és keretvastagsága, valamint az üvegezés rétegszáma határozza meg, hogy egy műanyag ablak mennyire jó hőszigetelő. 

Minden típusú nyílászárónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, a választás igényeink, elképzeléseink, egyéni preferenciáink, valamint a költségvetésünk függvénye lesz.