A hólánc jogi szabályozása

A hóláncok többségét a célországok jogi szabályozásai miatt vásárolják meg az autósok, hogy a büntetések teljes mértékben elkerülhetők legyenek. A hóláncok alkalmazása nem folyamatosnak, inkább alkalomszerűnek tekinthető. A törvényeknek való megfelelés természetesen nem elegendő, hiszen az autóra műszakilag is megfelelő hóláncot kell felhelyezni. 

Az Európai Unió tagállamait tekintve a hóláncok alkalmazása esetén az ISO és TÜV bizonyítványok egyaránt szükségesek. Érdemes megjegyezni, hogy Ausztriában az előbb említett két bizonyítványon kívül az ÖNORM V5117 szabvány is az előírások része. 

Franciaországban, ha hágókon szeretnénk átkelni, abban az esetben minden hajtott kerékre kötelező hóláncot tenni. Ha négykerék meghajtású gépjárművel indulunk útnak, akkor természetesen mind a négy keréken elvárás a hólánc használata. Olaszország, Svájc és Franciaország egyaránt létrehozott külön szabványokat, azonban a TÜV és ISO bizonyítványok alapvetően elegendők. 

A hólánc választás szempontjai 

Az alábbi szempontokat érdemes átgondolni, amennyiben hóláncot vásárolnál az Autófelszerelések.hu kínálatából.

- Szükséges kerékjárati hely: Újabb típusú gépjárművek esetén bizonyos gyári kerékméretek nem mindig nyújtanak elegendő helyet a hólánc felhelyezésére. Ilyenkor érdemes a legkisebb belső helyet igénylő hóláncokat keresni. 

- Kapaszkodóképesség: Amikor nagyobb mennyiségű hó lepi el a meredek utakat, kifejezetten fontos, hogy a hólánc átlagon felüli kapaszkodóképességet biztosítson.

- A szerelésre fordított idő: Döntsük el, hogy mennyire fontos számunkra a felszereléssel töltött idő. Ha nem szeretnénk hosszabb ideig foglalkozni a szerelési folyamatokkal, érdemes az automata feszítő rendszerrel rendelkező hóláncok közül válogatni. 

- Automata feszítésű hóláncok: Ilyen jellegű hóláncok vásárlása során az automata feszítő rendszer minősége után ajánlott érdeklődni. Minél fejlettebb, modernebb a feszítő rendszer, annál kevesebb időt igényel a felszerelés. Célszerű legalább a középkategóriás típusok vásárlását megfontolni, hogy technikailag garantáltan jó minőségű hólánc kerüljön az autóra. 


Autó