Ha panaszok jelentkeznek, figyelni kell arra, hogy a beltéri levegő hőmérséklete ne legyen több 20 Celsius-foknál. Arra is fontos ügyelni, hogy a páratartalom 60% alatt maradjon. Szellőztessünk rendszeresen, hogy megakadályozzuk a túlpárásodást! Emellett a BonAir.hu kínálatában HEPA szűrős légtisztítót is talál, ami szintén sokat segíthet.

Mi is az a poratka?

Egy nagyon pici, körülbelül 0,3 mm-es, pókhoz hasonló élőlény a poratka. Ennek a levegőben is szálló, szemmel nem látható ürülék-törmeléke okozza a legtöbb allergiát. Érintésre, belégzésre is könnyen előjöhetnek a kellemetlen tünetek. Ha szárazabb az otthonunk légtartalma, akkor kevésbé fordulnak elő, de amint megemelkedik a pára mennyisége, egyre több panaszt okozhatnak.

A 17-25 °C közötti hőmérséklet ideális számukra, míg, -20 °C alatt vagy 55 °C felett már el is pusztulnak. Ez azt jelenti, hogy hatékony lépés lehet a poratkák ellen a 60 fokon történő ágyneműmosás. Ezek a kis élőlények elhalt, lehullott hámsejtjeinkkel táplálkoznak. Ez az oka annak, hogy bútorokban, ágyneműkben, szőnyegen és plüssökön is nagy számban jelennek meg.

További tények

Mivel naponta átlagosan 1,5 gramm hámlik le az emberekről, akár 1 millió atka számára is eleséget szolgáltatunk vele. 1 gramm por 200 háziporatkának is otthon adhat. Belegondolni is rossz, hogy a szobai párnák súlyához az elhullott atkák és az ürülékük is hozzájárul.

Egy nap körülbelül 9000 liter levegőt lélegzünk be. A kisebb törmelékeket sem igazán tudja szűrni az orrüregünk, így azok könnyen bejutnak a tüdőnkbe és allergiát okozhatnak.

Allergiás tünetek

A légúti allergiák leggyakoribb okozója a háziporatka. Tünetei hasonlóak a pollenallergiához: erősen könnyezünk, vörös lesz és viszketni fog a szemünk, de még a szájpadlásunk is, el van dugulva vagy folyik az orrunk. Vannak, akiknél erősebb köhögési inger is jelentkezik, de akár még nehézlégzés, fulladás is előfordulhat. Az is jellemző, hogy bőrtüneteket is produkálunk.

Bár léteznek tüneti szerek a házipor-allergia enyhítésére, de ha nem szükséges, ne terheljünk a szervezetünket szteroidokkal, antihisztaminnal. Inkább előzzük meg a bajt! Ebben lehetnek segítségünkre lehetnek a HEPA szűrős légtisztítók.

Házipor-allergia ellen légtisztító

Légúti allergia esetén a HEPA szűrővel ellátott légtisztítók jó szolgálatot tesznek. A “HEPA” egy nemzetközi minősítés. Azt biztosítja, hogy a por, poratka, illetve egyéb allergének ki legyenek szűrve, ahogy a levegő áthalad ezen a szűrőrendszeren. A hatékonyság érdekében azt is fontos figyelembe venni, hogy mekkora az érintett helyiség mérete.

Vagyis a leglényegesebb, hogy gondoljunk a prevencióra! Ne várjuk meg, míg a poratka allergiát okoz, szűrjük ki még előtte a levegőből!


Egészség Otthon