Hogyan történhet a szövettani mintavétel?

Az urologiaikozpont.com ultrahang vezérelt mintavételt is kínál, vagyis számíthatunk a Déli Klinika Urológiai Központ szakrendeléseire és szakembereire, ha egy gyanús elváltozás kapcsán szeretnénk megbizonyosodni a továbbiakról.

Miért van erre szükség? A képalkotó vizsgálatok során feltárt rendellenességek esetében fontos, hogy fényt derítsünk arra, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó, milyen a sejtek, szövetek struktúrája, az osztódási sebesség. Meg kell határozni továbbá a genetikai vagy hormonális paramétereket is ennek eldöntéséhez.

Az elváltozás helyének függvényében többféleképpen történhet a mintavételi eljárás. Amennyiben üreges szerv érintett (például húgyhólyag), egy citoszkóp segítségével elvégezhető. A speciális endoszkóppal kinyerhető a minta, melyet a patológus értékel, így beazonosíthatja annak szövettani típusát, valamint az eltérés jó- vagy rosszindulatú mivoltát.

Általában ultrahang által vezérelt módon történik. Az FNAB, azaz vékonytű biopszia során egy kisebb átmérőjű tűvel vesznek mintát az érintett területről. 

Miért érdemes a Déli Klinika Urológiai Központot választani?

Itt olyan precíziós citológiai és fúziós biopsziás eljárások érhetők el, melyekkel pontosabb célzás, eredményesebb mintavétel valósítható meg. A precíz célzás különösen fontos, hiszen a leggyanúsabb részből érdemes mintát venni, ezzel ugyanis csökkenthető az ismételt mintavétel szükségessége. 

A ClearTrack technológia az orvosi beavatkozások közben teszi lehetővé a mintavételt, a tű várható útját mutatja a megjelenített vektor, ezáltal javítható a felhasználói bizalom és a pontosság. 

Az S-Fusion technológia előnye, hogy általa megoldható az ultrahangkép és a korábbi CT/MR vizsgálatok képanyagának fúziója, ennek során úgymond vezetve lesz a szakember az elváltozás pontos helyének megkeresésében, célzásában.

Mire ügyeljünk a mintavétel előtt?

Sokunkban felmerülhet a kérdés annak kapcsán, hogyan érdemes felkészülni a biopsziás mintavételre. Az egyik legfontosabb, hogy a megszokott gyógyszereket ugyanúgy vegyük be, kivéve ha azt a szakember másképp javasolta. Például véralvadásgátló gyógyszer esetében meg kell beszélni a felfüggesztésének módját, illetve a helyettesítésének mikéntjét. 

Szintén lényeges, hogy a beavatkozásra minden meglévő leletet magunkkal vigyünk. Az eljárás általában csupán 10-20 perc. A mintavétel előtti és utáni időszakban kerülni érdemes a megerőltető tevékenységeket, beleértve a sportot is. Hasüregi szervből történő mintavétel esetén pedig javasolt éhgyomorral érkezni.


Egészség