Egy rövid gyűrű történelem

Az ókorban még közel sem voltak ilyen kifinomult eljegyzési szokások, mint manapság, így általában egy elejtett vadat ajándékoztak a kiszemelt hajadon családjának. Emellett persze jelen voltak a különböző ékszerek is, bár nem feltétlenül a gyűrűn volt a fő hangsúly, amit a család kapott. 

Európában csak az 1700-as évek környékén jelentek meg a hagyományos értelemben vett gyémántgyűrűk. Persze ezek esetében még a gyémánt nagysága volt a mérvadó, mintsem a kifinomult elegancia, így minél csillogóbb és hivalkodóbb volt egy gyűrű, annál többet jelentett. 

Maga a szoliter gyűrű népszerűsége jóval későbbre tehető, ami a mai napig tartja is magát az eljegyzési gyűrűk körében.

A gyémántgyűrű

Ha eljegyzési gyűrűre gondolunk, akkor a többségnek azonnal a gyémántgyűrűk jutnak eszébe. Ez nem is baj, hiszen a mai napig azok vezetik az eladási listákat. Ez a gyémánt csillogásának és elpusztíthatatlanságának köszönhető, ami a végtelen és örökké tartó szerelem szimbóluma. Az idők folyamán a divat is sokat változott, mert míg korábban a tökéletesen tiszta kövek voltak a legszebbek, addig ma már a színes gyémántokat is előszeretettel helyezik az eljegyzési gyűrűbe.

Sőt, nem csak a kövek lettek színesek, de a gyűrűk nemesfém foglalata is megváltozott. Ma már nem csak a sárga arany az elterjedt, hanem választhatunk fehér és rozé aranyból is. 

Hova kerül a gyűrű?

Az eljegyzési gyűrű divatja állandó változásban van, így az is, hogy melyik ujjunkon hordjuk azt. Az ókori Rómában úgy tartották, hogy a bal kéz gyűrűsujjából egy közvetlen ér vezet a szívhez, így a legjobb, ha azon hordják az eljegyzési és a karikagyűrűt. Az ókori görögök már megvariálták ezt, mivel különbséget akartak tenni aközött, hogy ki a menyasszony és ki az asszony, így a gyűrű az esküvő után átkerült a jobb kéz gyűrűsujjára. A 16-17. században pedig a gyűrű a hüvelykujjra került, aminek a szimbolikus jelentése Szűz Máriára utalt. 

A mai trend elég rugalmas, hiszen van, aki úgy szeretné, hogy a házasságkötés után a bal kezén maradjon, míg mások inkább egymás mellé teszik a jobb kézre. Ez teljesen egyéni választás, de azért a legmutatósabb, ha a karikagyűrű a jobb kézre kerül, míg az eljegyzési gyűrű a bal kézen kap helyet. 

Neked megvan már a kiszemelt eljegyzési gyűrűd? Ha igen, akkor nagyon szerencsés vagy! Amennyiben nem, akkor böngéssz az eljegyzesigyuru.hu kínálatában, hogy te is megtaláld az igazit, majd finoman vezesd rá a kedvesed, hogy melyik tetszene. 


Ruházat