Télen az időjárási viszonyok miatt szárazabb a bőr, így hajlamosabb az ekcémás reakciókra is.

Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász elmondta, a tünetek megelőzése érdekében érdemesebb hidratálni a bőrünket, hiszen így kevésbé fog kirepedni, nem fáj és viszket annyira a felülete. A magyar fejlesztésű Xylactive® aktív hidratáló gélben megtalálható xylitol és a glycerin együttesen elősegítik a bőr megfelelő hidratációját és regenerációját és ezzel az egészséges védelmi funkció működését biztosítják.

Tudja, milyen egészségügyi panaszt okozhat egy bizonyos vitamin hiánya? Ide kattintva megtudhatja!

A koronavírus-járvány kezdetén egészségvédelmi okok miatt robbanásszerűen megnőtt a kézfertőtlenítők és antiszeptikus gélek iránti kereslet. A higiéniai szempontból rendkívül előnyös termékek használata pedig a mai napig velünk maradt, még most is rengetegen vásárolják azokat. Ezeknek a szereknek azonban az alkoholtartalmuk miatt van egy nem kívánt mellékhatása, mégpedig az, hogy roncsolják a bőr lipid rétegét, ezáltal kimerítve annak ellenálló képességét.

Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász arról beszélt, a hideg és szeles időszakban egyébként is szárazabb a bőr, amire a kézfertőtlenítők csak rátesznek egy lapáttal, ezért is hajlamosabb télen bőrünk az ekcémás reakcióra.

„Krónikus irritáció során kimerül a bőr kompenzáló képessége, sérül a lipidköpeny, felborul a mikroflóra, amik ellenállóvá teszik a bőrt a fizikai, kémiai, és mikrobiális behatásokkal szemben. A vegyi anyagokkal dolgozók, de akár a házimunkát végzők között is gyakrabban előfordul ekcéma, hiszen sokszor érintkeznek vegyszerekkel a munka, takarítás, mosás, mosogatás közben. Az őszi időszak beköszöntével általánosságban megnő az ekcémás tünetekkel jelentkező betegek száma az időjárási viszonyok változása miatt” – mutatott rá a problémára.

Mint mondta, ennek megelőzése érdekében, hidratálás és a védőréteg visszaállítása céljából kézkrémet szoktak alkalmazni a pácienseknél. Felhívta rá a figyelmet, ha rendszeresen hidratáljuk a bőrt, kevésbé fog kirepedni, kisebb az esélye, hogy fájó, viszkető érzéssel kell megbirkóznunk.

Kérdésre válaszolva a bőrgyógyász közölte, hogy hypoallergén, és parabénmentes termékeket szokták ajánlani a betegeknek. Ezek a krémek, gélek egy eleve sérült felszínű bőrre kerülnek, és ha az adott kozmetikum tele van illatanyaggal és tartósítószerrel, az könnyen többet árthat, mint amennyit használ.

A szabadalommal védett kombináció

A bőr hidratálásában fontos szerepet játszik a filaggrin nevű strukturális fehérje, amely a bőr stratum corneum rétegében más strukturális elemekkel együtt funkcionális védőréteget alkot. Ez a védőréteg felelős a megfelelő víztartalom megtartásáért és a különböző fertőzések, kémiai anyagok elleni védelemért és a bőr integritásának megtartásáért.

A gyógyszertárakban már kapható Xylactive® aktív hidratáló arc-, kéz- és testápoló gél egyik fontos összetevője a xylitol, mely növeli a száraz bőrben lecsökkent filaggrin termelődést, ezáltal visszaáll a bőr normális védő-barrier funkciója. A termék másik fontos összetevője a glycerin, amely az egyik leghatékonyabb nedvesítő poliol.

A két összetevő együttesen segíti elő a bőr megfelelő hidratációját, regenerációját és ezzel az egészséges védelmi funkció működését biztosítják. A xylitol és a glycerin gélben alkalmazott kombinációja szabadalommal védett, magyar találmány.

A téli hónapok közeledtével a Xylactive® aktív hidratáló gélt nem csupán a különböző irritációt okozó kemikáliák által kiváltott sejtkárosodások enyhítésére, hanem azok megelőzésére is hatékonyan alkalmazható, így minimalizálható az ekcémás bőr kialakulásának az esélye.

Egészségévelkapcsolatos kalkulátorokat a ide kattintva ér el!


Egészség Életmód AI Mesterséges intelligencia