A fenntartható fejlődés, a megújuló energiaforrások használata mind ipari, mind háztartási szinten egyre nagyobb figyelmet kap, és a jelenlegi támogatások, pályázatok nagyban segítik ezek elterjedését. Ha már régóta gondolkodsz rajta, hogy környezetbarátabb, ugyanakkor olcsóbb megoldásokat keress háztartásod energiaigényének ellátására, akkor alighanem most van a legjobb alkalom, hogy belevágj!

De természetesen mint minden nagyobb beruházásnál meg kell vizsgálni, hogy mik a várható költségek. Nézzük, hogy miket kell figyelembe venni, mennyi egy napelemes rendszer ára és mennyire térül meg a befektetett összeg?

Hogyan működnek a napelemes rendszerek?

Kezdjük egy kicsit az alapokkal: a napelemes rendszerek olyan készülékek, amelyek segítségével a háztartás saját maga tudja előállítani a szükséges villamosenergiát.

- A rendszer alapköveit a napelemek alkotják, amelyek általában a háztetőn helyezkednek el.

- A napelemek által előállított egyenáramot az úgynevezett inverter, vagyis áramváltó alakítja át a háztartás által használt váltóárammá.

- A napelemes rendszerek elengedhetetlen része még a mérőóra, amely azt méri, hogy mennyi villamosenergiát táplált vissza a háztartás az állami áramszolgáltató hálózatába. Az áramszolgáltatónak kötelessége átvenni a többlet villamosenergiát, így még egy kis pluszbevételhez is juthatsz.

Miket kell figyelembe venni a megtérülés kiszámolásához?

A háztartás fogyasztása

Egy háztartás fogyasztását több tényező is befolyásolhatja. A legalapvetőbb befolyásoló tényező az egy háztartásban élők száma és szokásai. Egy átlagos, négyfős magyar család egyéves villamosenergiaszükséglete körülbelül 3000 kWh, ezt körülbelül egy 2,5 kW teljesítményű napelemes rendszer segítségével lehet előállítani, amely a tetőn egy 15m2 összterületű rendszerrel lehet megvalósítani. Az ennél több fős, vagy több elektromos háztartási gépet használó háztartások energiaigénye értelemszerűen nagyobb. A számításhoz érdemes pár hónapra visszamenőleg megnézni a villanyszámlád, illetve azt is átgondolni, milyen nagyobb fogyasztókat (pl. elektromos autó, klíma, jakuzzi,...) tervezel beszerezni a következő években.

A másik befolyásoló tényező, hogy milyen energiatanúsítvánnyal rendelkező háztartási gépeket használ a család. Egy-egy régebbi hűtő vagy mosógép új társaihoz képest akár kétszer annyit is fogyaszthat, ami már jelentősen megnövelheti a háztartás energiaszámláját.

Nem utolsósorban érdemes szemügyre venni magának a lakóépületnek az energetikai tanúsítványát. Minden háztartásnál kulcskérdés, hogy mennyire jól szigetelt az adott épület. Minél vastagabb a ház külső és belső szigetelése, illetve minél jobban záródnak a nyílászárók, annál kevesebbet kell fűteni vagy hűteni, hiszen így az épület jobban magában tartja a megtermelt hőt.

Milyen fekvésű az ingatlan?

Fontos szempont a napelemes rendszerek áránál és megtérülésénél az ingatlan tájolása. Ha az épületet csak napi pár órán keresztül éri napsütés, sokkal több napelem kell, hosszabb idő lesz a megtérülés. Országon belül is nagyon nagy különbségek lehetnek egyes régiók között, például az ország déli részén az évi napsütötte órák száma eléri a 2000 órát, addig az Északi-Középhegységben ez a szám jóval 1800 alatt van.

A mai modern napelemek már a kedvezőtlenebb elhelyezkedés ellenére is jó hatásfokkal tudnak működni, viszont éves szinten átlagosan 10-15%-os különbséggel lehet számolni a kedvező és a kevésbé kedvező helyszínen telepített napelemes rendszerek teljesítménye között.

Mikor épült az ingatlan?

Árképző tényező lehet az is, hogy mikor épült, illetve mikor volt felújítva az az ingatlan, amelyikre a napelemes rendszert telepítenéd. A régebbi ingatlanoknál a napelemes rendszer árán túl még lehet, hogy az áramhálózat újrahuzalozására, vagy a tetőszerkezet megerősítésére is szükség lesz, hogy elbírja a felszerelni kívánt napelemes rendszert, ez pedig jelentős pluszköltség lehet.

A legjobb az, ha csak tervezési fázisban van még az ingatlan, hiszen így már a legelejétől számíthatsz a napelemes rendszerre, és a tervező úgy alakítja ki a ház elrendezését, olyan megoldásokat fog alkalmazni, hogy a napelemes rendszer a legnagyobb hatásfokkal működjön.

Milyen gyártó termékét fogod használni?

Szinte a legnagyobb árképző faktort az jelenti, hogy melyik napelem márka mellett fogod letenni a voksot. Manapság már számos gyártó van jelen a napelemek piacán, melyek eltérő áron kínálják a termékeiket, de ne ess abba a hibába, hogy a legolcsóbbat választod, hiszen ez sok bosszúságot tud okozni a későbbiekben. Egy nem megfelelő minőségű napelem, vagy inverter hamarabb meghibásodhat, így idő előtt nem várt kiadásokat okozhat a családnak – már ha egyáltalán javítható, illetve lehet hozzá alkatrészt szerezni.

Fontos, hogy jó minőségű, márkás napelemeket válassz, amik lehet, hogy a vásárláskor magasabb összegbe kerülnek, de hosszútávon sokkal jobban kifizetődőek. Egy jó rendszer akár 20 évig is zavartalanul tud működni, míg olcsóbb társai ennél jóval rövidebb idő alatt is meghibásodhatnak. Csak olyan napelemeket szabad feltelepíteni, amelyek minden EU-s szabványnak és szabályozásnak megfelelnek, és rendelkeznek megfelelő, európai szervízhálózattal. Akkor jársz a legjobban, ha nem egyedül próbálsz utánajárni, beszerezni, feltelepíteni, hanem megbízol egy profi napelemes céget, akik később a javításokat és karbantartásokat is vállalják.

Mikorra térül tehát meg a napelemes rendszer költsége?

Ahogy a fenti példák is mutatják, erre nincs általánosan érvényes válasz, de mutatunk egy példát, hogy lásd, mire számíthatsz.

A fentebb említett 15 m2-es napelemes rendszer költsége hozzávetőlegesen másfél- két millió forint. Ugyanezen átlag magyar háztartás villanyszámlája átlagosan tíz- tizenötezer forint, ebből adódóan egy ilyen rendszer megtérülési ideje közel 10 év.

10 év bizony hosszú idő, és első ránézésre nem is annyira kecsegtető a napelemes rendszer felszerelése, hiszen a kezdeti költségekhez képest havi szinten csak minimális összeget lehet megtakarítani. Igazából csak a 10 év letelte után lehet élvezni a kezdeti befektetés gyümölcsét.

DE! A napelemes rendszereknek vannak járulékos előnyei, amik első körben talán nehezebben számszerűsíthetőek, de hosszú távon mindenféleképpen számolni kell velük.

A felesleges energiát visszatáplálhatod a szolgáltató rendszerébe, így még pluszjövedelemre is szert tehetsz.

- A beruházás azonnal megnöveli a lakóépület értékét, így ha majd a jövőben az otthonod eladására kerül sor, akkor az már a napelemes rendszer árával megnövelt áron találhat gazdára.

- Egy napelemes ház sokkal kelendőbb, mint hagyományos társai, hiszen sokan kifejezetten az ilyen ingatlanokat keresik, kecsegtetően hangzik a vevő számára az ingyenes áram gondolata.

Miért éri meg napelemes rendszert telepíteni?

- Az elektromos áram értékesítésén és a rezsicsökkentésen túl még számos más előnnyel járhat, ha napelemes rendszerekkel szereled fel az otthonod. Egy napelemes ház CO2 kibocsátása sokkal alacsonyabb hagyományos háztartáshoz képest, így személyesen is tehetsz a Föld megmentéséért

- Egy ilyen háztartás villamosenergia szempontjából önellátó, így ha hibrid inverterrel és akkumulátorral telepíted a napelemes rendszert, akkor egy-egy nagyobb vihar vagy természeti katasztrófa esetén bekövetkező áramkimaradás nem fog nagy fennakadást okozni a mindennapokban – ez különösen hasznos, ha olyan területen élsz, ahol ez gyakran előfordul.

- A Magyarország kormánya által pár éve indított CSOK, és egyéb lakásfelújítási hiteleket a napelemes rendszerek felszerelésére is lehet fordítani, így már sokaknak elérhető közelségbe kerülhet a zöld energia.

Elsőre hatalmas befektetésnek tűnhet, de a napelemes rendszerek használata a háztartások többségének megéri – és nem csak hosszú távon!


Pénzügy Otthon Munka