Mivel nemcsak ronda és büdös, de egészségügyi problémákat is okozhat, muszáj felvenni vele a harcot megjelenése után minél előbb és végérvényesen. Ahhoz, hogy ne térhessen vissza, meg kell találni és orvosolni az okát. Eltávolítása a különböző felületekről nem feltétlen bonyolult, ehhez speciális termékeket a MesterekFutára webshopban találsz. Mutatunk néhány tuti biztos módszert, tarts velünk, ha neked is meggyűlt vele a bajod!

Találd meg az okát!

Átterjedhet a helyiségben mindenre, nem kis kellemetlenséget okozva ezzel. A legjobb védekezés a támadás. Igaz ez a penészedés esetében is, a legjobb módszer a megelőzés, hogy esélye se legyen a penészgombáknak a szaporodásra. 

A penészfoltok gyakran jelennek meg a fürdőszobában, ugyanis a gombák szaporodásához megfelelő hőmérsékletre és nedvességre van szükség, és az is kedvez nekik, ha nem megfelelő a szellőzés. Ez pedig a hőszigetelt, tökéletesen záró modern nyílászárók mellett adott, ugyanis nincsenek már légrések, amelyek a helyiségek természetes szellőzését biztosítanák. Szellőztetők, ventilátorok, ajtó szellőzőrácsok utólagos beépítésével javítható a helyiségek szellőzése.

De a penész megjelenhet olyan helyiségekben is, ahol a falak nedvességgel telítettek, mert beázik a tető felől, vagy nem megfelelő a homlokzat- vagy aljzatszigetelés, esetleg megrepedt a vízvezeték. Ezek javításával megszüntethető a penészedés oka. 

Hogyan csökkenthető a helyiségek páratartalma?

Van néhány egyszerű módszer, amellyel megelőzhető, hogy túl magas legyen a helyiségek páratartalma, ami kedvez a gombásodásnak. Az ideális páratartalom 40-60% között mozog. Szerezz be egy páratartalom-mérőt, hogy lásd, mi a helyzet! 

A ruhákat lehetőleg ne szárítsd a szobában, mert emeli a helyiség nedvességtartalmát! Főzés közben nyiss ablakot vagy használj páraelszívót! A fürdőszobában szellőztess fürdés után vagy legalább hagyd nyitva az ajtót! Ha pedig mindezek ellenére tartósan magas, 70% körüli a páratartalom, szerezz be egy páramentesítő eszközt! 

Praktikus, ha a fürdőt vagy a magas páratartalmú helyiséget penészgátló falfestékkel kened le, illetve penészedésgátló fugázóanyagot választasz a csempéhez. 

Hogyan távolítsd el?

Az okok felderítésével és a probléma megoldásával egyidejűleg a felületeket elcsúfító penészt is távolítsd el! Nézz körül a helyiségben, nézz be a bútorok mögé is! 

Különféle penészeltávolító szereket vásárolhatsz, amelyeket permetezéssel juttass ki, és hagyd az előírás szerinti ideig hatni! Ha pedig láthatóan minden felületről eltűnt a penész, következhet a falfestés, amihez penészedésgátló falfestéket vagy adalékot ajánlunk. 

Ne feledd, ha nem szünteted meg az okát, bármikor visszatérhet, ha kedvező körülményeket talál, így a szellőzésre és a megfelelő páratartalomra kiemelten figyelj!


Otthon