A fogtömés

A fogtömés talán a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott beavatkozás, amit a fogászatban alkalmaznak. A célja az, hogy a károsodott fog szuvas részeit eltávolítsák, a megmaradt ép részeket megtartsák, és a lehető legoptimálisabb módon helyreállítsák. 

A fogtömésnek többféle típusa létezik, azt, hogy a fogorvosod éppen melyiket alkalmazza nálad, attól függ, hogy a fogszuvasodás mértéke mekkora. Ez alapján a fogtömés lehet:

- Hagyományos fogtömés

- Onlay fogtömés

- Inlay fogtömés

A fogszuvasodás megelőzhető!

Az esetek jelentős hányadában a fogszuvasodás megelőzhető, hiszen a fogaid egészsége javarészt a szájhigiéniád minőségén múlik. Ha rendszeresen mosol fogat, kerülöd a savas kémhatású ételeket, fogselymet használsz, egészségesen és szénhidrátszegény módon táplálkozol, akkor már jó eséllyel elkerülheted a bajt. Ha emellett még rendszeresen, félévente részt veszel egy fogászati szűrővizsgálaton is, akkor valóban profi vagy! 

A fogtömések különböző típusai

Régebben a hagyományos fogtömések esetében leggyakrabban az amalgám használata terjedt el, napjainkban azonban ettől lényegesen esztétikusabb, fogszínű tömőanyagot használnak.

- Az amalgám tömés - a tömés 50 százalékát folyékony higany, további 50 százalékát pedig fémpor (réz, ezüst, ón, cink és higany keveréke) alkotja. Nem egységes a vélemény arról, hogy ez mennyire hat károsan az egészségre: van, aki szerint a tömésből folyamatosan oldódik a higany, ezért mérgező. Mások szerint pedig a higany a tömés készítése után csak pár percig oldódik, addig, amíg az amalgám megszilárdul.

- Arany fogtömés - kifejezetten tartós megoldást jelent, akár 20 éven át is a fogban marad. Drága, a színe jelentősen elüt a fog színétől, de nem színeződik el.

- Kerámia fogtömés - tartóssága tíz év. A frontfogak pótlására alkalmazzák, küllemre nagyon hasonlít a fogak természetes színéhez.

Léteznek kifejezetten kiterjedt fogszuvasodás esetén használt tömések

A fog jelentős állományát érintő, előrehaladott állapotban lévő fogszuvasodás fennállásakor a szimpla, egyszerű fogtömés már nem lesz elegendő. Az ilyen mértékben károsodott fogak ugyanis nem tudják ellátni a rágó funkciójukat. A francia nyelvű Jildent Clinique szakorvosai ebben az esetben az Inlay vagy az Onlay töméseket alkalmazzák a probléma orvoslására.

- Inlay tömés - az inlay (azaz szilárd porcelán betét) egy olyan ragasztott fogtömés, amit egy fogtechnikus készít el laboratóriumban egyénre szabottan, kifejezetten neked. Ez általban az őrlőfog felépítéséhez alkalmazott hatékony technológia, például olyan esetekben, amikor a szuvasodás nagymértékű, vagy a fog letört.

- Onlay tömés - a teljes rágófelület befedéséhez, nagyobb kiterjedésű lyuk esetében használják. Tökéletesen illeszkedik az állkapocshoz.

Amennyiben kezelésre van szükséged, keresd a Jildent Clinique szakorvosait!


Egészség