Érdemes rezsikalkulátorokat használni és felkészülni a fűtési szezonra, úgy, hogy a családot az energia árak növekedése ne sodorja a csőd szélére.

Több kalkulátor is áll rendelkezésre, amellyel kiszámolhatják melyik a leg optimálisabb fűtési mód a téli fűtési időszakra az önök háztartásában.

 

Gázkalkulátor

 

https://szamoldki.hu/hu/kalkulator/mennyi-egy-kobmeter-m3-gaz-ara

Elektromosáram kalkulátor

https://szamoldki.hu/hu/kalkulator/lakossagi-aramfogyasztas-kalkulator

Cikk alján lévő videóban többet megtudhatsz az árkáoszról


A kályhaépítők már nem igazán tudnak idénre munkát vállalni, miközben az alapanyagok ára kilőtt.

A fabrikett tonnánkénti ára 250-260 ezer forintra emelkedett - már ha lehet kapni, ugyanis több áruházban hiánycikk - írja a hvg.


Néhány hét alatt tízezrekkel drágult a tégla alakú fabrikett ára, és ez csak az egyik tünete annak, ami a rezsicsökkentés részleges kivezetésével, a tüzelőanyagok iránt megnövekedett kereslettel jár - írja a lap.

 

- Míg a rezsicsökkentés részleges kivezetése előtt jellemzően 150 ezer forint körül volt a jó minőségű keményfa téglabrikett tonnánkénti ára (tavaly nyáron 70 ezer forint körül mozgott az ár), addig ma már 250-260 ezer forint, ám ez is változhat.

- A brikettekkel és más tüzelőanyagokkal kereskedők legfeljebb csak azt tudják ígérni a vevőknek, hogy az árak napról napra változhatnak.

- A kereskedők a kiszámíthatatlan üzemanyag- és energiaárakra hivatkoznak, amikor azt mondják, nem tudnak fix árat mondani a vevőknek - olvasható a cikkben.


- Azok sincsenek könnyű helyzetben, akik az ismert nagyáruházakban próbálnak tüzelőhöz jutni. A cikk írásakor a nagyobb barkácsáruházak többségében nem lehetett kapni téglabrikettet, a kivételnek számító Bauhausban 349 forint kilója, míg a Praktikerben fabrikett nem, csak napraforgóhéj-brikett kapható, közel tíz kiló 3000 forintért. 

Sok a fuvar, várni kell


- A legtöbb kereskedő szerint nem azért kell várnia a vevőnek 3-4 hetet a brikettre, mert nincsen, a késlekedésnek logisztikai okai vannak. "Sok a fuvar, ezért van több hetes szállítási határidő" - mondta az egyik piliscsabai kereskedő.

- Ugyancsak a logisztikai nehézségekről számolt be a kályhákkal és kandallókkal kereskedő Warnex-Global Magyarország Zrt. marketingese.

- A legtöbbször 100-200 kilós kandallókat és kályhákat csak néhány cég tudja kiszállítani biztonsággal, úgy, hogy azok nem sérülnek a szállítás közben.

- A cégnek a rezsicsökkentés részleges megszüntetésének bejelentése, július közepe után 3-4 héten keresztül megtízszereződött a forgalma.

Ide kattintva a videóból többet megtudhatsz az árkáoszról


Pénzügy Otthon