Kamatadó fizetése és bevallása

A kamatadó fizetése az adóév végén történik, és az adóbevallás részeként kell benyújtani. Az adóbevallást a NAV-hoz kell benyújtani, és az adózóknak általában május 20-ig van lehetőségük erre.

Az adózóknak figyelembe kell venniük, hogy a kamatadó nem az egyetlen adó, amelyet a befektetéseik után fizetniük kell. Az adózóknak számolniuk kell az egyéb adókkal is, például a tőkejövedelem-adóval vagy a részvényárfolyam-adóval, amelyeket a befektetéseik után fizetniük kell.

Fontos tudni, hogy az adószabályok gyakran változnak, ezért érdemes időről időre ellenőrizni, hogy a befektetéseink után milyen adókat kell fizetnünk. Emellett érdemes szakemberhez fordulni, aki segít az adókötelezettségek teljesítésében és a befektetési tervek optimalizálásában.

Ha szeretnéd pontosan kiszámolni, hogy mennyi kamatadót takarítasz meg egy TBSZ számla segítségével, akkor a cikkünk végén lévő kamatadó kalkulátor segítségével ezt kiszámolhatod.

Miért jó és mit kell tudni a Magyarországon létező Tartós Befektetési Számláról a kamatadó kapcsán?

A személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény 65.§ (1)bekezdés b) pontja alapján kamatjövedelemnek minősül:

- a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a tőkepiaci törvény szerinti hitelviszonyt megtestesítő értékpapír (pl. a magyar állampapírok), valamint a

- kollektív befektetési értékpapír (pl. befektetési jegyek) kamata és/vagy hozama valamint a beváltáskor, visszaváltáskor, átruházáskor elért bevételből (kivéve a kollektív befektetési értékpapír tőzsdei átruházását) az árfolyamnyereségre irányadó rendelkezések szerint megállapított rész (visszaváltási ár - beszerzési ár - járulékos költségek).

A kamatjövedelem utáni adó mértéke a hatályos Szja tv. alapján 2016. január 1-jétől 15% (a kamatadó mértéke azóta sem változott, mértéke továbbra is 15%).

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Pénzügy