A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását, mert az elmúlt évek tendenciái alapján folyamatosan nő a rozé- és a fehérborok fogyasztása. Az Egri borvidék pedig, mint kivételes adottságú termőterület, sokszínű fajtaválasztékának és hűvös klímájának köszönhetően különösen alkalmas arra, hogy ezen borkategóriákban is magas minőséget töltsön palackba.

Az új borversenyen szakmai zsűri kóstolta és értékelte a nevezett borokat, amelyek mindegyike a legújabb, ez esetben a 2022-es évjáratból származik. A hagyományos borvidéki borversenyt időben megelőző regionális mustra ezáltal lehetővé teszi, hogy a helyi borászatok az eredményekről a megszokottnál korábban beszámolhassanak a fogyasztóknak és a szakmának.

„A helyi borászok részéről régóta megfogalmazott gondolat, hogy egy korábban megrendezett újborversenyen bemutathassák boraikat. Ezen friss, reduktív borok esetében ugyanis különösen nagy a jelentősége annak, hogy az eddigiekhez képest fél évvel korábban, a borok piacra történő bevezetésekor szakmai visszajelzést kapjunk a munkánkról, és jó eredmény esetén be tudjunk számolni az eredményekről” – nyilatkozta Soltész Gergő, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke, az Ostoros Családi Pincészet vezetője.

A verseny szakmai zsűrijének tagja, Herczeg Ágnes, borstratégiai tanácsadó így értékelte a mezőnyt: „A könnyed, illatos borok tekintetében 2022 kihívásokkal teli év volt.

Pozitívan értékelem, hogy a kóstolás alapján a friss egri borok még egy ilyen nehéz évben is hozták azt a színvonalat, amit a borvidéktől megszoktunk. Ez számomra visszaigazolja a helyi szőlészek és borászok magas szaktudását a régióban.

Különösen szépek voltak a rozék: intenzív gyümölcsös jegyeik, friss savaik több rozéstílusban is megmutatták értékeiket. Az egri csillagok pedig ismét bizonyították, hogy a házasítások gazdag ízvilágú és jól iható borokat eredményeznek ebben a műfajban is.”


Gasztro