A fentiek persze csak apró lépések, amelyek kevésbé látványosak, és nem számottevő szeletét jelentik a Föld megmentését célzó törekvéseknek, azonban az egyén szintjén mindenképp fontosak. Nem beszélve arról, hogy áthelyezik a hangsúlyt a szépséges külsőről a tartalmas belsőre, hiszen ami gyönyörű és tökéletes, az nem biztos, hogy egészséges is, gondoljunk a biozöldségekre, -gyümölcsökre.

Minden az alapoknál kezdődik

Bizonyára elkápráztattak már téged is a tökéletesre nevelt, mosolygó almák, óriás fürtű szőlők, egyforma zöldségek, szinte már érezted az ízüket, és nem bírtál ellenállni a kísértésnek. Aztán jött a csalódás, mikor nem azt kaptad, amit vártál.

Ezzel szemben a biopiacokon kapható zöldségek és gyümölcsök kevésbé tetszetős külseje mögött ott vannak az igazi ízek, a törődés. 

Míg a nagyüzemi zöldség- és gyümölcstermesztés fóliasátrakban, sokszor talaj nélkül, kőzetgyapoton, tápoldattal gazdagon meglocsolva zajlik, addig a háztáji és bioterményeket a nap érleli, a tápanyagban gazdag föld élteti. Ezek után már el tudod képzelni, micsoda különbség lehet íz és íz, egészséges és szép között?

“Amit eszel, azzá leszel”

Ha már tudatosan étkezel, és szereted tudni, mit raksz magad és szeretteid elé az asztalra, és téged is foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene próbálni otthon, kicsiben, arra biztatunk, tedd meg az első lépést. A Kertfüvesítés konyhakert mentorprogramot és vegyszermentes, biológiai szereket kínál, hogy ízes és egészséges zöldségeket, gyümölcsöket tehess az asztalra. 

Válj önellátóvá az élelmiszerek terén, magadért és a Földért. Persze a hely- és időhiány komoly indok lehet, de szerencsére ma már léteznek - és nemcsak a nagyvárosokban - közösségi kertek, ahol egymást tanácsokkal segítve és kisegítve belekóstolhatsz a gyümölcs- és zöldségtermesztés világába, hogy olyan terményeket rakj az asztalodra, amelyeknek ismered a származását.

Ha azonban ez a módszer sem kivitelezhető számodra, akkor egyre több helyen tartanak termelői piacokat, ahol közvetlenül a gazdáktól vásárolhatsz egészséges élelmiszereket. 

És még további megoldás lehet, ha társulsz egy zöldségközösséghez, közösségi gazdasághoz. Így tulajdonképpen egy földdarabot bérelsz magadnak a termelőnél, és annak arányában részesülsz a megtermelt javakból. Ezzel mindkét fél, a gazda is, te is jól jársz, hiszen neki tervezhetővé válik a gazdasága, lesz biztos alapja, te pedig tudni fogod, honnan származik az élelmiszer, amit az asztalra teszel. 

Tervezd meg, miket szeretnél megtermelni veteményesedben, és láss hozzá a megvalósításnak: csak szeretet és jó alapanyagok, megfelelő, vegyszermentes tápanyagok szükségesek hozzá. Adj esélyt magadnak az egészséges jövőre!


Egészség Gasztro