Mit is jelent a lóerő kifejezés? Mit mérünk lóerővel?

"Lóerő" egy mérőegység, amelyet a gépjárművek motorjaiban lévő teljesítmény kifejezésére használnak. A lóerő (hp vagy hp) az a teljesítmény, amelyet az angol mérnök, James Watt definiált, amikor azonosította a ló munkáját.

A lóerő pontos definíciója az, hogy 1 lóerő egy olyan erő, amely képes mozgatni egy 75 kilogrammos terhet 1 másodperc alatt 1 méter/s sebességgel. A lóerőt általában használják a gépjárművek motorjainak teljesítményének mérésére, és egyre inkább a villamos motorok esetében is használják.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a lóerő csak egy mérőszám, amely nem feltétlenül jelzi egy adott gépjármű teljesítményét a valós életben, mivel számos más tényező is befolyásolja a jármű teljesítményét, például a súly, a sebességváltó típusa, a futómű és az aerodinamika stb.

Hogyan lehet a lóerőt kilowattba (kW) átszámolni? 

A legegyszerűbb, ha a számításhoz egy lóerő - kW átváltás kalkulátort használunk, melyet a cikkünk végén meg is találsz.

A lóerő (hp) és a kilowatt (kW) közötti átváltáshoz a következő képletet használhatjuk:

1 hp = 0,746 kW

Tehát ha például 100 lóerős motort szeretnénk átszámítani kilowattba, akkor ezt a következőképpen tehetjük meg:

100 hp x 0,746 kW/hp = 74,6 kW

Tehát egy 100 lóerős motor 74,6 kilowatt teljesítményt ad le. Ha pedig egy 50 kilowattos elektromos motorunk van, akkor azt a lóerőre átszámítva a következőképpen tehetjük meg:

50 kW / 0,746 kW/hp = 67,1 hp

Tehát a 50 kilowattos elektromos motorunk kb. 67 lóerős teljesítményt ad le.