Ez egyesíti a HealthSearchQA-t, az online keresett orvosi kérdések új, szabadon megválaszolható adathalmazát hat további, nyílt kérdés-felelet adathalmazzal, amelyek orvosszakmai vizsgálatokat, kutatásokat és fogyasztói lekérdezéseket tartalmaznak. 

A referenciák a modell válaszokat több szempont értékelésének módszerével alakítják ki; figyelembe véve a tényszerűséget, pontosságot, a potenciális ártalmakat és potenciális hajlamokat. A HealthsearchQA adatbázisa 3375 gyakran feltett lakossági kérdés, megalapozott orvosi diagnózisok és a hozzájuk kapcsolódó tünettan figyelembevételével állt össze.

Egy orvosszakértőkből álló csoport megállapítása szerint a MedPaLM által adott válaszok döntő többsége (több mint 92 százaléka) megegyezett a szakemberek válaszaival is.

A chatbotok olyan fejlett szoftverek, amelyek az emberhez hasonló interaktív kommunikációra képesek írásban és szóban, valós személy beavatkozása nélkül. Eddig általában webáruházakban, közösségi portálokon, céges weboldalakon hasznosították. Előnyük, hogy a nap huszonnégy órájában bármikor használhatók, okosak, gyorsak és olcsóbbak az emberi munkánál. Egyszerre szinte korlátlan számú ügyfelet tudnak kiszolgálni, és képesek fejlődni, azaz tanulni is. 

A ChatGPT néven futó, mesterséges intelligenciával működő chatbot már valósághű és intelligens hangzású szöveget hoz létre. A San Franciscóban működő OpenAI szoftvercég 2022. november végén tette mindenki számára ingyenesen elérhetővé.

A GPT a Generative Pre-Trained Transformer rövidítése; ez a nagy nyelvi modell olyan neurális hálózatokon alapuló rendszer, amely hatalmas mennyiségű meglévő, ember által generált szöveg feldolgozásával tanulja meg feladata elvégzését.

A Microsoft is szorosan együttműködik az OpenAI csapatával; egymilliárd dollárral támogatta a GPT-3 és GPT-3.5 nyelvi modellek fejlesztését. Emiatt a Microsoft felhőszolgáltatásának ügyfelei ez év januárjától az OpenAI szolgáltatásához már közvetlenül is hozzáférhetnek.

A Google vadonatúj MedPaLM-ja ennek az informatikai fejlődésnek fontos állomása, mely tartalmában az egészségügyet helyezi a középpontba.

A fájdalomcsillapítók ártanak a bélrendszernek?

A fájdalommal testünk arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendjén, és segíti a korrekt diagnózis felállítását. A fájdalomérzést gyakran gyógyszerekkel próbáljuk gátolni. 

A Harvard Medical School kutatóinak vezetésével készült meglepő új tanulmány azt veti fel, hogy az akut fájdalom blokkolása valójában bélfájdalomhoz vezethet. A fájdalom kulcsfontosságú része lehet egy olyan folyamatnak, amely megvédi a bélrendszert a károsodástól. 

A tanulmány beszámol arról, hogy egereknél a fájdalomérző idegsejtek miként segítik szabályozni a bélrendszer nyálkahártyáját, mely a gyulladásra reagálva több nyálkát bocsát ki. Az idegsejtek jeleznek a bélben lévő, nyálkát termelő kehelysejteknek. Ez azért fontos, mert ez a nyálka védi a bélgátat a potenciálisan káros mikrobáktól és a szöveti sérülésektől – magyarázza Isaac Chiu, a tanulmányt vezető kutató, a Harvard Blavatnik Intézet munkatársa.

Ennek a folyamatnak a megzavarása a bélrendszer egyensúlyának felborulásához (diszbiózishoz) vezethet, mely teret enged olyan folyamatoknak, melyek növelik a fájdalommal járó bélelváltozások – az irritábilis bélszindróma (IBS) és a krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD) – kialakulásának kockázatát.

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyekből hiányoztak a fájdalomérző idegsejtek. Ezek az állatok kevesebb védőnyákot termeltek, emiatt hajlamosabbak lettek a vastagbélgyulladásra.

Tanulmányozva a kehelysejteket, megtalálták azt a receptort, amely segít reagálni a fájdalomra. Ezt a receptort – a fájdalomra válaszul – egy neuropeptid (CGRP) aktiválja, melyet a fájdalomérző idegsejtek szabadítanak fel. Enélkül az aktiváció nélkül a bél nem kapja meg az üzenetet, hogy több nyálkát termeljen.

Erre a jelre van szükség bélrendszerünk egészségének fenntartásához. Azonban a migrénre ható gyógyszerek egy csoportja elnyomja a CGRP-t. Mi több a gyulladásos bélbetegségek esetén gyakori fájdalom csillapítására használt gyógyszerek is fejthetnek ki káros hatásokat ennek a neuropeptidnek a gátlása útján.

„Ha elveszítjük ezt a jelet, nagyobb valószínűséggel lesz sérült vagy gyulladt a bélrendszerünk” – állítja Isaac Chiu.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az eredményeket emberekben is meg lehessen erősíteni. A kutatás azonban megváltoztathatja a fájdalom kezelésének módját, és újakat vethet fel a bélbetegségben szenvedő betegek számára.

Az RSV vált a vezető légúti fertőzéssé a hospitalizált betegek körében

A légúti figyelőszolgálatnál kijelölt 24 kórházból kapott adatok alapján 2023. január 9–15. között 219-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatójából. 97-en (44,3 százalék) 2 évesek vagy annál fiatalabbak, 85-en (38,8 százalék) 60 évesek vagy annál idősebb voltak. A kórházba felvettek közül 61 betegnél az RSV, 52-nél a SARS-CoV-2, 9-nél az influenza A vírus kóroki szerepét igazolták.

A sentinel orvosok által beküldött 77 minta közül a laboratóriumi vizsgálatok 9 betegnél az RSV okozta fertőzést mutatták ki, 6 betegnél influenza A(H1pdm09), 4 betegnél influenza A(H3), 1 betegnél influenza B vírus, 5 betegnél a SARS-CoV-2 vírus, 1 betegnél a human metapneumovírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási aránya 14,3 százaléknak, az RSV-é 11,7 százaléknak, a SARS-CoV-2-é 6,5 százaléknak felelt meg.

2023 januárjának második hetében Magyarországon 170 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 200 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Táblázatunkból kiderül: míg decemberben karácsonyig minden héten meghaladta a 200 ezret az orvost légúti panaszokkal felkeresők száma, addig januárban eddig nem érte el a 200 ezret. Ugyanakkor az orvost felkeresők körében hétről hétre nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel diagnosztizáltak aránya. Míg decemberben 8–9,6 százalék között alakult, addig januárban már meghaladta a 10 százalékot, s hetente körülbelül 2 százalékot emelkedett.

2023. január 9–15. között a betegek 40,1 százaléka volt 0–14 éves gyermek, 26,6 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt. 21,2 százalékuk a 35–59 évesek, 12,6 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Influenzaszerű megbetegedéseknél a betegek 25,4 százaléka 0–14 éves gyermek, 33 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt, 28 százaléka 35–59 éves, 13,6 százaléka 60 éven felüli volt.

Lehet, hogy egy olcsó májgyógyszer a Covid–19 megelőzésének kulcsa?

Az epe- és májbetegségek bizonyos formáiban használt gyógyszer, az ursodeoxikolsav (UDCA) hasznos lehet a COVID-fertőzés megelőzésében vagy kezelésében – erre a kérdésre kerestek és találtak bizonyítékokat az amerikai Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői. A kutatók felismerték, hogy a SARS-CoV-2 vírus minden egyes variánsa a sejtek felszínén elhelyezkedő, ún. ACE2 receptorok jelenlétét igényli ahhoz, hogy kötődni tudjon a sejthez; az ACE2 receptor, mondhatni, „ajtónak” tekinthető a fertőzéshez. A Covid-vakcinák és antitestek blokkolják ennek az ajtónak a kulcsát, a vírus tüskefehérjéit, valamint azok receptorkötő doménjét.

De mi lenne, ha teljesen megszabadulnánk az ajtóktól? – tették fel a kérdést a tanulmány szerzői, akik először kimutatták, hogy az ACE2 receptorok megjelenését egy bizonyos faktor, az FXR szabályozza. Az említett májgyógyszer csökkenti az FXR szintjét, ezáltal kisebb a sejtek felszínén az ACE2 receptorok száma. Emberi koronavírusra fogékony egereken és szíriai aranyhörcsögökön bizonyították, hogy az UDCA-vel kezelt állatok sokkal kisebb valószínűséggel fertőződtek meg, mint az UDCA-val nem kezeltek. 

Az UDCA emberi szövetekre gyakorolt hatását két átültetésre nem alkalmas emberi tüdőn tanulmányozták. A tüdőkön speciális folyadékot áramoltattak át, hogy életképesek maradjanak, és mechanikusan lélegeztették őket. Az egyik tüdőnél használtak UDCA-t, a másik pedig kontrollként szolgált. Amikor mindkét tüdőből származó szövetmintákat SARS-CoV-2 vírusnak tették ki, a májgyógyszerrel kezelt tüdőszövetben lényegesen alacsonyabb volt a vírusfertőzés szintje.

Ezt követően nyolc egészséges önkéntest toboroztak, akik öt napig szedtek UDCA-t. A kezelés során az ACE2 szintje csökkent az orrjáratokban. Az eredményeket megerősítették több száz ember adataival is, akik májbetegségük klinikai kezelésére kapták az UDCA-t.  Majd analizálták több mint ezer, májbetegségben szenvedő, Covid–19-ben megbetegedett ember adatait, akik közül 31-en UDCA-t kaptak. Megállapították, hogy ők a többieknél kisebb valószínűséggel kerültek kórházba, szorultak intenzív osztályra vagy haltak meg.

Mindez még nem teszi egyértelművé, hogy az UDCA megelőzi a Covid–19-et, de azt igen, hogy további klinikai vizsgálatokat érdemes végezni az ursodeoxikolsav SARS-CoV-2 vírusra gyakorolt hatására vonatkozóan.

Vizelet analízis, házi használatra

Otthon, könnyedén használható, kisméretű vizeletelemző készüléket fejlesztett ki a francia székhelyű Withings nemzetközi vállalkozás, mely csatlakoztatott orvosi eszközök fejlesztésére specializálódott. Az U-Scan nevet viselő, kavics alakú készüléket a vécékagylóban kell elhelyezni és a vizeletben található specifikus biomarkereket (biológiai jelzőanyagokat) méri.

A leolvasóból és egy cserélhető elemzőbetétből álló készülék automatikusan kis mennyiségű vizeletet vesz fel, az analizáló patronba vezeti, amely azonnal megkezdi a kémiai elemzést. Több mint háromezer metabolikus biomarker mérhető a vizelettel, amely így az egészségi állapot felmérésének legfontosabb alapadatai közé tartozik, ahogyan az a hagyományos laborvizsgálatokból már jól ismert.

A vizelet elemzése segíthet bizonyos betegségek, többek között a cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, a vesekő, a húgyúti fertőzések diagnosztizálásában és nyomon követésében. A leolvasható eredményeket a U-Scan wifin keresztül automatikusan továbbítja a mobiltelefonra letölthető Withings-alkalmazásba.

Az eszközt közvetlenül a fogyasztók, valamint a professzionális orvosi piac számára egyaránt ajánlják. A lakosságnak a női havi ciklus nyomon követését analizáló patron, valamint a táplálkozás és folyadékbevitel ellenőrzésére szolgáló patron is kiegészíti majd a kínálatot.

Ami a professzionális orvosi piacot illeti, a Withings párizsi orvoskutatókkal szerződött, akik klinikai vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék, miként járulhat hozzá a készülék a cisztin- és húgysav vesekőbetegségben szenvedők utókezeléséhez. Emellett azt is vizsgálják, hogy hogyan használható az eszköz a hólyag- és petefészekrák kiújulásának non-invazív kimutatására. 

Az engedélyezést követően a készülékeket még az idén forgalomba hozzák Európában. Egy U-Scan indulócsomag ára 499 dollár lesz, ehhez havi 30 dolláros előfizetési díj társul majd, mely háromhavonta automatikus patronfeltöltési lehetőséget is tartalmaz. 


Egészség