A fehércukor a legismertebb édesítőszerünk. Cukorrépából vagy cukornádból nyerhető ki. A barnacukor, a közhiedelemmel ellentétben, a fehércukor „színesített” változata. Annyiban különbözik a fehér cukortól, hogy egy ún. melasz anyag a cukorban marad, ami barnás árnyalatot és ragacsos állagot biztosít a fehércukornak. Sajnos ugyanolyan mértékben káros a barnacukor túlzott fogyasztása, mint a fehércukoré, mivel a barna cukor is fehércukorból készül.

Aztán ott a nádcukor, ami cukornádból készül, de nem kerül finomítási eljárás alá, így marad benne némi vitamin és ásványi anyag. Ez is barnaszínű, de nem keverendő össze a fent említett, finomított barnacukorral. Árában is látni fogjuk a különbséget. A nádcukor drágább.

A szőlőcukor a másik lehetséges édesítőnk. Nem szőlőből, hanem krumpliból készül, és már a nyálban feloldódik, így a cukor egyből ki tudja fejteni „gyorsító”, energiabomba hatását. Épp ezért javasolt, hogy a kardió típusú edzések alkalmával mindig legyen nálunk egy-egy szem. Ha leesik a vércukrunk vagy nem bírjuk az iramot, akkor szőlőcukor segít újra lendületet kapnunk.

A nyírfacukor vagy más néven xilit nyírfa kéregből készül, és kis mértékben terheli csak meg a szervezet. Aki nem szokott hozzá a xilit fogyasztáshoz, annak gyakran okoz hasmenést. Óvatosan és fokozatos áttérés javasolt.

A sztívia a fogyókúrázók és az egészségtudatos fogyasztók egyik kedvence, hiszen nem tartalmaz kalóriát, és nem terheli meg a szervezetet sem. Nagyon édes és alig kell belőle pár cseppnyi. Negatívum viszont, hogy mellékíze van, ami egyébként pár heti fogyasztás után megszokható és nem csökkenti az ételek élvezeti értékét.

Ha csökkenteni kívánjuk a cukorfogyasztásunkat, akkor kezdjük a napi tea és kávé cukormentes fogyasztásával. Pár hét és észre sem fogjuk venni, hogy kimaradt a cukor. Sőt! Később egy cukrozott kávét megkóstolva meg fogunk lepődni, hogy mennyire „rossz” az íze, és soha többé nem akarunk majd édes kávét inni. Próbáld ki!

Testsúly kalkulátorunkkal megtudhatod, hogy mennyi lenne az ideális testsúly számodra. További egészségügyi kalkulátorunkat a cikk alatt találod.

 


Egészség Gasztro