A román parlament még 2022 nyarán megszavazta a vállalkozásokat sújtó adóterhek emelését, ami azt jelenti, hogy a korábbi 3%-os TAO-t teljes egészében megszüntetik, és most már csak az 1%-os adóforma lesz érvényes a mikrovállalkozásokra. Mikrovállalkozásnak nevezhető az a cég, amelyik éves árbevétele nem haladja meg a fél millió eurót, valamint az alkalmazottak száma nem haladja meg a 10 személyt.

Az 1%-os társasági adó hatálya alá akkor sorolható be egy romániai KFT, ha az rendelkezik legalább egy alkalmazottal, ha viszont ennek a feltételnek nem felel meg a vállalkozás, abban az esetben a 16%-os profitadózási kategóriába kerül. A mikrovállalkozások a teljes árbevétel után fizetik ki az 1%-os TAO-t, s ebben az esetben a költségek nem elszámolhatóak csakis az osztalékfizetéskor. A 16%-os cégformák tulajdonosai a költségek levonása után megfizetik a kétszámjegyű adót. Bármilyen adóosztályba is tartozzon a román cégünk, osztalékfelvételkor 8%-os adó terheli a tulajdonosokat, ha magánszemélyként kiveszik a profitjukat a KFT-ből. Romániában iparűzési adó nem létezik, az ÁFA-körbe pedig 65 ezer eurós árbevétel fölött szükséges bejelentkezni. Ha egy cég ÁFA-fizetővé válik, akkor 19% forgalmi adóval kell számolni.

Na de lássuk a konkrét számokat. Ha például egy román vállalkozás rendelkezik 1 alkalmazottal, és éves szinten megtermelt 20 millió Ft-t, akkor ebben az esetben 200 ezer Ft TAO terheli azt, így marad 19.8 millió a cég számláján. Ha az az 1 alkalmazott a cég ügyvezetője, akkor éves szinten kb 1 millió Ft járulékfizetési kötelezettsége lesz a KFT-nek, így marad 18.8 millió adózás utáni nyeresége. Tételezzük fel, hogy egy marketing cégről van szó, amelyiknek minimális kiadásai voltak, így éves szinten leírhat kb 800 ezer Ft költséget, tehát marad 18 millió Ft osztalék előtti nyereség, ami után 1.44 millió Ft-t kell befizetni az államkasszába, így a tulajdonos kivehet a vállalkozásból 16.56 millió Ft-t.

Ugyanezen 20 milliós árbevétel esetén alkalmazott nélkül 16%-os cégforma megléte esetén az adózásunk a következőképpen alakul. Ha itt is a 800 ezres elszámolható költséggel számolunk, akkor a TAO-t 19.2 millió Ft után kell megfizetnünk, ami 3.072.000 Ft, s ha az osztalékot is felvesszük, akkor további 1.290.000 Ft-t fizetünk be a kincstárba, így végül maradunk 14.838.000 Ft-al.

Ezen számítás alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy minimális kiadás mellett jobban megéri kifizetni egy alkalmazott után a járulékokat, s így bekerülni az 1%-os adózási osztályba, mintsem bevállaljuk a 16%-os társasági adót. Természetesen van egy alsó határ, amely alatt nem érdemes kifizetni az alkalmazott utáni járulékokat, ez az összeg pedig 15 millió Ft éves árbevétel.


Pénzügy