A következő táblázatban összefoglaljuk a gyerekek átlagos napi alvásigényét korcsoportonként:

Újszülött (0-3 hónap): 14-17 óra

Csecsemő (4-11 hónap): 12-15 óra

Kisgyerek (1-2 év): 11-14 óra

Kisgyermek (3-5 év): 10-13 óra

Iskolás kor (6-13 év): 9-11 óra

Tizenéves kor (14-17 év): 8-10 óra

Részletes gyerek alvásigény kalkulátor a cikk alján található, mellyel bármilyen korú gyerek alvásmennyiségét ki tudod számolni.

Természetesen minden gyerek egyedi, és lehetnek eltérések az átlagos alvásigénytől. Az is fontos, hogy a gyerek minőségi és pihentető alvást kapjon, így az alvási körülményekre is oda kell figyelni.

Mi okozhatja egy gyereknél azt, hogy nagyon sokat alszik?

Számos dolog okozhatja, hogy egy gyermek nagyon sokat alszik. A következők lehetnek néhány lehetséges ok:

- Növekedés: A gyermek teste nagyon aktív növekedési fázisban lehet, ami fárasztó lehet számára, és több alvásra van szüksége.

- Fizikai vagy érzelmi stressz: A gyermek sokat alhat, ha stresszes vagy szorongó, mivel az alvás segíthet a testnek és az elmének pihenni és helyreállni.

Megfázás vagy betegség: Ha a gyermek beteg, akkor több alvásra van szüksége a testének helyreállítása érdekében.

- Étrend: Az alacsony tápanyagtartalmú étrend vagy a tápanyaghiányok is vezethetnek a gyermek álmosságához és fáradtságához.

- Altatási zavarok: A gyermek nehézségeket tapasztalhat az elalvással vagy az álmokkal, amelyek miatt nem tud megfelelően pihenni.

- Nappali tevékenységek: A túl sok nappali tevékenység vagy a késői estei tevékenységek is okozhatnak nehézségeket az elalvással és az alvással.

- Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek is álmosságot okozhatnak a gyermeknél.

Ha a gyermek nagyon sokat alszik és aggódik Ön, vagy ha ez a viselkedési minta a gyermek szokásos életvitelétől eltér, javasoljuk, hogy keresse fel az orvost a lehetséges okok és az esetleges kezelések megállapítása érdekében.


Egészség Tudomány