Ezért érdemes onnan megközelíteni a témát, hogy milyen adottságai vannak a telkünknek, mi mindent szeretnénk a kertünkben látni, mire lehet szükségünk ahhoz, hogy a leginkább élvezni tudjuk azt és mi az, amit mi magunk is el tudunk végezni akár a kertépítéskor, akár a fenntartásnál. Szerencsére a kertészkedés az a terület, amihez a legtöbb esetben szakember segítsége nélkül is hozzáláthatunk és egy varázslatos hobbikertet is kialakíthatunk magunknak saját erőből.

Nézzük hát, milyen elemekből és mekkora várható költséggel rakhatunk össze egy rendezett kertet.

Tervezés

Amennyiben érzünk magunkban annyit, hogy megtervezzük saját kertünket, érdemes konzultálni a tapasztalatokról és tippekről kerttulajdonos rokonnal, ismerőssel, netán keresgélni a youtube-on, vagy elmenni egy kerttervező tanfolyamra, ahol elsajátíthatjuk az alapokat. Ezt követően megrajzolhatjuk a vágyott kertünket egy felülnézeti terven, majd összeállíthatjuk az „eszközlistát”.

Természetesen igénybe vehetjük profi kertészek vagy kertészetek szolgáltatását is a tanácsadástól kezdve a tervezésen át a teljeskörű kivitelezésig. Egy ilyen konzultáció kb. 100.000 Ft-nál kezdődik, egy komplett terv pedig elérheti a kb. 300.000 Ft-ot is. A kivitelezés pontos költsége pedig ezekben a komplett tervekben benne kell legyen, hiszen azért bízzuk profira a tervezést és megvalósítást.

Térkövezés

Térkövezésre, kerti burkolatok elhelyezésére általában a házkörüli járdákhoz, illetve a kapuhoz és kocsibeállóhoz vezető utakhoz lehet szükségünk.

Míg gyeprácsot, gyepkövet lerakhatjuk magunk is, addig egy nagyobb terület térkövezését mindenképpen szakemberre célszerű bíznunk a rétegrendek, anyag- és célszerszám szükséglet, valamint a folyamat bonyolultsága miatt.

A térkövezés árak nagy átlagban, 2023-ban kb.10.000 - 25.000 Ft-ba kerülnek anyagokkal és munkadíjakkal együtt.

Gyep

Bizonyára minden kerttulajdonos álma egy csodás zöld pázsit, aminek a kialakításához hozzáláthatunk magunk is. Ekkor szükség lesz talajmunkára pl. ásás, egyengetés, gyomtalanítás, valamint fűmag vetésére. Ezt követően a rendszeres öntözésről mindenképpen gondoskodni kell. Fűmag helyett vásárolhatunk gyepszőnyeget is, de mindkét esetben tartsuk be a forgalmazó és gyártó ajánlásait a szép végeredmény érdekében.

Fűmag esetében kb. 20.000 Ft-tal számolhatunk 100 m2-re, gyepszőnyeg esetén pedig ennek a többszörösét, legtöbb esetben már általában milliós tételt kell kifizetnünk a kasszánál.

Örökzöld bokrok, cserjék, sövények

A szomszédok, illetve a külső bámészkodók elől elrejtőzni a legpraktikusabb és legesztétikusabb megoldás az örökzöld sövény. Ezt a sövényt létrehozhatjuk a manapság közkedvelt bebérmeggyből, tujákból, leylandi ciprusokból.

Itt különösen érvényes a „minél nagyobb, annál drágább” elv: kapható örökzöld cserje 4.000 Ft-ért is, de ezek olyan picik hogy a kiváncsi tekinteteket még évekig el kell viseljük. Viszont 20.000 Ft körül már 180-200 cm magas cserje is kapható.

Fák

Az örökzöldek mellett természetesen gondolkodhatunk dísz- vagy gyümölcsfa ültetésben is. Ezek évekkel később természetes és kellemes árnyékot adnak majd, addig pedig felállíthatunk kerti árnyékolót napvitorlából vagy kerti pavilonból.

A fák esetében különösen fontos a tervezés, hiszen látnunk kell magunk előtt a megnőtt fa méretét, ezért ne essünk túlzásba az ültetéskor a mennyiség tekintetében.

Fák esetében számoljuk nagyobb tételekre is, hiszen akár a 40-50.000 Ft-ot is elérhetik a gyümölcsfák árai.

Évelő és egynyári virágok

A leghálásabb és talán legegyszerűbb feladat a virágzó egynyáriak és az évelők kiültetése a kijelölt virágágyásokba, balkonládákba, kaspókba.

Ezeknek a növényeknek a darabját már pár ezer forinttól beszerezhetjük, a későbbiekben pedig akár szaporíthatjuk is kedvenc virágunkat.

Minden növény esetében igaz, hogy ültetéskor mindenképpen lássuk el megfelelő ültető közeggel, ezért szükségünk lehet szerves- vagy műtrágyára, komposztra, tőzegre, marhatrágyára. A növény vásárlásakor kérdezzük nyugodtan az eladót az adott növény igényeiről, vagy olvassunk utána a neten, ahol rengeteg hasznos tippet találunk.

Ezek az anyagok bizony általában drágák, több ezer forintról indul egy zsák természetes marhatrágya is, ezért a növények értékét megközelítő költséggel számoljunk.

Segédanyagok, kerti eszközök

A szép udvar kialakításához szükség lehet különböző segédanyagokra, mint pl. gyepszegély, geotextil, kötözők, kerítés, cserepek, kaspók, komposztáló, öntöző (slag, vagy öntözőrendszer), valamint szerszámok és gépek (gyepszellőztető, fűnyíró, aprító).

Kerti bútorok, kerti árnyékolás

Ha a kertünkből a legtöbbet szeretnénk kihozni, felállíthatunk különböző építményeket is a pihenőhelyekre és a kerti bútorok fölé a hatékony árnyékolás érdekében kerti pavilon vagy terasztető formájában. Grillezőt a legtöbb család minden bizonnyal örömmel használja, ezért érdemes elgondolkodni ennek a beszerzésén vagy kialakításán is.

Fentiek után pedig, ha létrehoztuk az álmodott kertet, már csak gondoznunk és öntöznünk kell szükség szerint, és időről-időre megújítani új növényekkel, eszközökkel. Ha mindezt nem szeretnénk csinálni, vagy megterhelő számunkra, hívjunk helyi szakembert, aki alkalmi díjazásért, vagy havi díjért ápolja majd a kertünket.