A teázás a 7. században kezdett elterjedni a környező országokba, és a 16. században elérte Európát is. A portugál hajósok hozták magukkal Kínából a tealeveleket, és hamarosan elterjedt a tea fogyasztása a portugál birodalom országaiban, majd az angolok és hollandok is felfedezték a tea ízét és az előnyeit.

Az angoloknak különösen nagy hatása volt a teázás népszerűsítésében a világban. A 18. században az angolok megalapították az első tea-boltokat, és az angol teakultúra az egész világon elterjedt. A tea azóta is az egyik legnépszerűbb ital a világon, és a teakultúrák számos formáját és változatát hozták létre a világ különböző részein.

Mik a legismertebb és leginkább elterjedt tea félék a világban? 

A világban számos tea fajta létezik, de a legismertebb és leginkább elterjedt teák közé tartoznak:

- Fekete tea: Ez a tea a legelterjedtebb fajta, amelyet világszerte fogyasztanak. A fekete tea a tealevelek fermentálódása során jön létre, és erős, karakteres ízű italt eredményez.

- Zöld tea: A zöld tea a tealevelek szárítása során nem fermentálódik, így sokan egészségesebbnek tartják a fekete teánál. A zöld tea általában enyhébb ízű, és ázsiai országokban, különösen Japánban és Kínában nagyon elterjedt.

- Oolong tea: Az oolong tea fermentálódása félúton áll a fekete és a zöld tea között, és ennek eredményeképpen közepesen erős ízű és aromájú ital. Általában Kínában és Tajvanon fogyasztják.

- Fehér tea: A fehér tea a legkevésbé feldolgozott tea, és a tealevelek szárítása után rögtön csomagolják. Ennek eredményeképpen enyhébb ízű, de magas antioxidáns tartalmú ital.

- Pu-erh tea: A Pu-erh tea fermentált tea, amelyet a tealevelek érlelnek és tömörítenek. Általában Kínában és a környező országokban fogyasztják, és erős ízű, gazdag aromájú ital.

Ezen kívül számos más tea fajta létezik, beleértve a gyógynövény teákat, a chai teát, a matcha teát és még sok más változatot.

Mit jelent a tea levelek fermentálódása?

A tea levelek fermentálódása vagy erjedése a tea feldolgozásának egyik fontos lépése, amely során a frissen szedett tealeveleket megfelelő körülmények között hagyják állni, hogy azokban biokémiai folyamatok induljanak be. Ez a folyamat határozza meg a tea ízét, aromáját és egyéb jellemzőit.

A fermentálódás során a tealevelekben lévő enzimek (pl. polifenol-oxidáz) hatására a tealevelekben lévő katekinek oxidálódnak, azaz kötődnek az oxigénhez. Ez a folyamat átalakítja a tealevelek ízét, aromáját és színét. Az eredmény egy sötétebb, telt ízű tea, amely tartósabb, jobban eltartható és magasabb koffein tartalmú lehet, mint a nem fermentált teák.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a fermentálás nem azonos a tea erjedéssel, amely azt jelenti, hogy mikroorganizmusok hatására a tealeveleken élő mikrobák beindítják az erjedési folyamatot, amely jellemzően a savanyított élelmiszerek előállítására alkalmazott módszer. A tea fermentálása inkább a szárítás és az oxidáció folyamatának egy formája, amely szintén hatással van a tea ízére és aromájára.

Mi az alapvető elkészítési módja a teának? Hogyan kell teát főzni?

Az alapvető elkészítési módja a teának a következő:

- Forraljunk vizet, és forró vízzel öntsük le a tealeveleket vagy a teafiltert egy csészében vagy teáskannában.

- Hagyjuk állni a teát a vízben a teafajtától függően 1-5 percig. Általában a fekete teát hosszabb ideig kell áztatni, míg a zöld teát rövidebb ideig.

- Végül távolítsuk el a tealeveleket vagy a teafiltert a csészéből vagy a teáskannából, majd szükség szerint adjunk hozzá tejet, cukrot vagy citromot ízlésünk szerint.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a különböző teafajták eltérő elkészítési módokat igényelhetnek. Például a zöld teát általában nem szabad forró vízzel leforrázni, mert az roncsolja az ízeket és a tápanyagokat, ezért inkább 70-80 Celsius fokos vízzel kell leönteni. A fekete tea általában forró vízzel áztatható hosszabb ideig. Az elkészítési idő, hőmérséklet és a mennyiség is változhat a különböző teafajtáknál.

Végül, a legjobb minőségű teát érdemes forrázás előtt átmosni, hogy eltávolítsuk az esetleges port vagy szennyeződést. A teákat érdemes tiszta vízzel készíteni, és kerülni kell a túl sok cukor vagy tej hozzáadását, mert az eltakarja a tea finom ízét.

Van-e olyan tea, amit érdemes forralni is vízben akár percekig?

Általában nem javasolt a tea forrázása, mert túl magas hőmérsékleten és hosszú időn át tartó áztatás hatására az ízek és a tápanyagok jelentős része elvész, ami rossz hatással lehet a tea minőségére és ízére. Azonban vannak olyan teafajták, amelyeknél hosszabb, forró vízben történő áztatás ajánlott, például:

- Pu-erh tea: A Pu-erh tea fermentált, érettített tea, és gyakran több percig áztatják forró vízben, hogy kiteljesedjenek az ízek és az aromák.

- Rooibos tea: A Rooibos tea Dél-Afrikából származik, és bár nem teacserje, gyakran teaként fogyasztják. Az áztatását legalább 5-10 percig ajánlják forró vízben, hogy kifejlődjenek a természetes ízek és aromák.

- Chai tea: A Chai tea indiai fűszeres tea, amelyet hosszabb ideig kell főzni forró vízben, hogy az ízek és a fűszerek kiteljesedjenek.

Azonban ezeket a teafajtákat sem javasolt túl hosszan vagy túl magas hőmérsékleten áztatni, mert a tea minősége és íze az áztatási idő és hőmérséklet függvényében változhat. A legjobb minőségű tea elkészítéséhez érdemes betartani a tea konkrét elkészítési útmutatóját, hogy a legjobb ízeket és aromákat hozzuk ki belőle.


Gasztro