Elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Central NOK Szervező Zrt. által benyújtott első 180 fős közösség nyilvántartásba vételi kérelmét, ezzel hivatalosan is elindulhat Magyarországon a nemzeti otthonteremtési közösségek működése.

A megbízhatónak minősített szervező cég (MNB engedélyszám: H-EN-I-289/2017) a törvényi előírásoknak megfelelően, határidőre és hiánytalanul benyújtotta az első 180 fős közösség nyilvántartásba vételéhez szükséges iratokat, amelyeket a felügyeleti szerv elfogadott és a közösséget nyilvántartásba vette.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségének (NOK) legfontosabb eleme, hogy mostantól a magyar családok, banki hitelezés nélkül, közösségi formában, jelentős – akár 4,5 millió Forintos – állami támogatás igénybevétele mellett finanszírozhatják új építésű lakásuk vásárlását.

Az átlátható és biztos megoldás jó a magyar családoknak, és jó a magyar gazdaságnak. A konstrukció szervesen illeszkedik a magyar kormány otthonteremtő és egyben gazdaságélénkítő lépéseihez, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK), a devizahitelek átvállalásához és a kedvezményes áfa bevezetéséhez. Ezek az intézkedések azt célozzák, hogy könnyebb legyen a magyar családok lakáshoz jutása, valamint az építőiparhoz kapcsolódó beruházások ösztönzésével munkahelyeket teremtsen, és felpörgesse a hazai építőipart.

Az új modellben a tagok közösségekbe szerveződve, jelenleg két választható időtávon (120 vagy 180 hónap) gyűjthetik befizetéseiket, amelyekkel a közösségi megelőlegezéssel a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 15 milliós szerződéses érték a maximális állami támogatással egy 19,5 millió forintos új lakás megvásárlását teszi lehetővé.

A NOK-ba belépő tagok a közösség számlájára minden hónapban azonos összeget fizetnek be, amely a teljes futamidő alatt – minden körülmények között – változatlan marad. Ez a megoldás a termék egyik legfontosabb jellemzője, mert ezáltal nagyon sok más, piacon jelenleg elérhető termékkel szemben hosszútávon is jól tervezhetővé teszi az új lakás vásárlással kapcsolatos megtakarítást és családi tehervállalást.

A tagok az első részlet befizetése mellett, azonnal elkezdhetik az előtakarékosságot. Minden egyes befizetésük a közösségük számláján halmozódik és összeadódva biztosítja, hogy negyedévente akár több tag számára is elégséges pénz álljon rendelkezésre a közösségen belüli jogosultságok odaítélésére. Az, hogy az egyes tagok mikor jutnak a teljes összeghez, a negyedévente megtartandó kiválasztási eseményen dől el.

A jogosultságot szerzett tagok 1 éven belül jelölhetik meg a számukra legmegfelelőbb ingatlant, saját elképzeléseiknek megfelelő helyen és méretben. Az állami támogatás az ingatlan adásvételi szerződés megkötését követően kerül lehívásra a Magyar Államkincstártól, és kerül a teljes összegben átutalásra az ingatlan eladójának.

Az új megtakarítási konstrukció másik fontos előnye, hogy a kamatmentes közösségi finanszírozás mellett semmilyen formában sem fordulhat elő, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerződésben vállalt.

Az első közösség nyilvántartásba vétele mellett elindult a további közösségek szervezése és várhatóan a jövő év első negyedévében megrendezésre kerül az első kiválasztási esemény is. 


Pénzügy Otthon