Ma az egyik legfontosabb környezetvédelmi tényező. A nem megfelelő hőszigetelést többek között a zsebünkön érezzük meg, ugyanis ezáltal jelentős mennyiségű hő szökik ki a falakon, a tetőn és az ablakokon át. Egyetlen korszerű fűtési rendszer sem üzemeltethető energiatakarékosan, amennyiben nem tudjuk az épületben tartani a megtermelt hőt. 

Miért van szükség hőszigetelésre?

A hőszigetelés fontos szerepet játszik nemcsak a téli, hanem a nyári hővédelemben is. Ezek megtervezése és precíz kivitelezése elengedhetetlen a gazdaságos üzemeltetés szempontjából. A Festékpalota.hu hőszigetelő rendszereket, szigetelőlemezeket, valamint folyékony szigeteléseket forgalmaz.

Az épületkárok leggyakoribb oka a nem megfelelő hőszigetelő választása, illetve az, ha a kivitelezés során nem megfelelően kerül elhelyezésre. Látványos következményei a penészesedés, a hőhidak, a fagykárok. Közvetett károkkal is jár, ezek lehetnek egészségügyi, illetve energetikai következmények. A belső terek egészségtelen klímája különböző allergiás megbetegedéseket okozhat, de a közérzetünkre is rossz hatással van, fáradékonyságot, fejfájást, teljesítménycsökkenést okoz.

Korszerű hőszigetelő megoldások

A hőveszteség csökkentésére a legeredményesebb megoldás az egész ház “becsomagolása”, vagyis hőszigetelése.

Különféle hőszigetelő anyagok léteznek:

- Expandált polisztirol (EPS) vagy hungarocell: A leggyakrabban alkalmazott anyag, amely talajba, lábazatra nem alkalmas. 

- Extrudált polisztirol: Vízálló és a hőellenállása is magasabb, mint az EPS-nek.

- Kőzetgyapot: Puhasága miatt tetőtér beépítéseknél használják a szarufák közötti kitöltésként.

- Üveggyapot: Műszaki tulajdonságaiban a kőzetgyapottal megegyező, de olcsóbb anyag.

Mi az EPS és mire alkalmas?

Az EPS hőre lágyuló, habosított, cellás szerkezetű keményhab, amit az építőiparban a legnagyobb arányban használnak hőszigetelésként.

Az EPS lemezek különböző vastagságban és nyomószilárdsággal készülnek. A formahabosított EPS a normálhoz képest jobb hőszigetelő képességgel, nagyobb mechanikai szilárdsággal rendelkezik, és a vízfelvétele minimális.

A grafitadalékos EPS a fehér lapoknál jobb hőszigetelő. Az Open páraáteresztő EPS lélegző, de csak rendszerben hatásos.

Az EPS lapokat a nyomófeszültség, vagyis a terhelhetőség alapján különböző kategóriákba sorolják, ez jelenik meg a jelölésükben is. Minél nagyobb ez a szám, a lap annál jobban terhelhető:

  • EPS 30 (kék csíkos) - nem terhelhető, pl. vázszerkezetek közé, álmennyzet szigetelésére
  • EPS 70 - kissé terhelhető - vázszerkezetek alá 
  • EPS 80 (piros) - homlokzati hőszigetelő rendszerhez
  • EPS 100 (sárga) - lépésálló, pl. padlókba 
  • EPS 150 - jól terhelhető
  • EPS 200 igen jól terhelhető, pl. zöldtetőkben

Homlokzati hőszigetelésnél mindig rendszerben gondolkodjon a kedvezőbb tulajdonságok miatt. 


Otthon Munka