Évente 100 ezer RSV-gyermekhalál a világon

Az RSV-ről (Respiratory Syncytial Virus) és az általa okozott légúti betegségről viszonylag kevés szó esik, nincs a köztudatban, pedig szinte minden gyermek átesik az RSV-fertőzésen kétéves koráig, ahogy az az Egyesült Államok kormányzatához tartozó Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok) weboldalán is olvasható.

A hathónaposnál fiatalabb, RSV-fertőzésben szenvedő gyerekek közül minden százból egy-kettőnek még kórházi kezelésre is szüksége lehet, s az USA-ban becslések szerint évente 58 ezer, 5 évesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba emiatt. A The Lancet neves nemzetközi orvosi szakfolyóiratban összegzett kutatások szerint RSV-fertőzést 5 éves kor alatt évente 33 millióan kapnak meg világszerte, s közülük körülbelül 100 ezren meghalnak.

E vírus az idősebb felnőttek számára is végzetes lehet. Az Egyesült Államokban közülük évente körülbelül 14 ezren halnak bele a fertőzésbe. A terhes nők és az immunhiányos emberek számára is súlyosabb betegséget okozhat.

Magyarországon a tavalyi járványszezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosított, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. A 2021-es év negyvenedik és az idei év huszadik hete közötti adatok szerint az influenza A vezette az NNK Nemzeti Influenza Referencia laboratóriuma által is rögzített megbetegedéseket, és az RSV is az élbolyban foglalt helyet.

A magyar légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján, a becslések szerint 2022. november 14–20. között az országban 202 500 ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 16 200-nál diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Az NNK viszonylag alacsony számú vizsgálati anyagának feldolgozása után a COVID-19 tűnik a vezető fertőzésnek, de kimutatható az RSV és az influenza jelenléte is.

A 2022. 40–46. hete között összesen 268 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol az NNK tájékoztatása szerint két influenza A(H3) és egy influenza B(NT) vírust azonosítottak, 33 főnél igazoltak Covid–19 fertőzést, RSV pedig négy megbetegedés hátterében állt.

Kaliforniai rémálom

S hogy miért került előtérbe az RSV az utóbbi időben? Mert idén hirtelen megnőtt e fertőzések száma. Ennek oka, hogy sokkal több az olyan csecsemő, akik korábban nem voltak kitéve az RSV-nek, mert vagy közvetlenül a koronavírus-járvány előtt, vagy annak felfutása idején születtek – amikor nagyon kevés ilyen vírus keringett a levegőben –, és nem alakult ki az immunitásuk, mint a gyermekeknek általában, életük első néhány évében.

Különösen október második felétől emelkedik egyes amerikai kórházakban az RSV-vel fertőzött gyerekek száma. Vannak olyan kórházak, amelyek fertőző osztályain már csaknem egyformán egyharmadnyi a Covid–19, az influenza vírusos és az RSV-fertőzöttek aránya.

Kalifornia államban, ezen belül Los Angelesben 2022 novemberében már aggasztó méreteket kezdtek ölteni a kombinált légúti megbetegedések. Bekövetkezett a szezon első RSV-halálesete is: egy 5 év alatti gyermek együttes influenza- és RSV-fertőzés miatt vesztette életét. Kalifornia államban a gyermekek RSV-tesztmintáinak egyharmada volt pozitív, mely 2019 ősze óta a legmagasabb arány.

Orange Countyban, az állam harmadik legnépesebb megyéjében egyenesen egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az RSV és más légzőszervi megbetegedések kórházi kezelést igénylő esetei miatt. Az ottani szakemberek attól félnek, hogy a súlyossá váló fertőzések a térségben tovább terhelik az egészségügyi rendszert, hamarosan meghaladhatják a gyermekkórházak kapacitását, miközben a koronavírussal továbbra is meg kell küzdeniük.

Cseppfertőzéssel, gyorsan terjed

E vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. Cseppfertőzéssel, igen gyorsan terjed, melynek oka, hogy nem veszít fertőzőképességéből élettelen felszíneken, így a használati tárgyakon, kilincseken is megmarad.

Többnyire enyhe, megfázásos tünetei nagyjából hasonlóak, mint amelyeket az influenza A és B vírusok, illetve a koronavírus okoznak. Az RSV fertőzőképessége nagyjából hasonló, mint a Covid–19-é. Az RSV-fertőzés időtartama általában 4–6 nap. Az enyhe tünetek azonosak a gyermekeknél és a felnőtteknél.

Súlyosabb panaszok főleg az 5 év alatti gyermekeknél, illetve a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, valamint az idősebb embereknél jelentkeznek. Jellegzetes szövődményeik alapján az egyes vírusfajták már könnyebben azonosíthatók. 


Egészség