De az elkeseredett szülőknek üzenjük, hogy van lehetőség ennek a helyzetnek az orvosolására, méghozzá egy közös társasjátékozással. Ez a tevékenység ugyanis több szempontból előnyös lehet. Egyrészt fejleszti a gyermekek interperszonális készségeit, valamint növeli az önbizalmukat és a kognitív képességeiket. Másrészt pedig lehetőséget nyújt, hogy beszélgetésbe elegyedjenek a csemetéikkel és megtudják, hogy mi is történik velük mostanában. Igazi win-win szituáció!

Most pedig felvázolunk néhányat a társasjátékozás számos előnye közül, és megpróbálunk ötleket adni arra, hogy mi, szülők hogyan tudjuk rávenni a gyermekeinket a közös játékra. 

Elvonják a gyerekeket a képernyők elől

A szülők mindig keresik a módját, hogyan foglalják le gyermekeiket offline. A társasjátékok kielégítik a játék iránti vágyunkat anélkül, hogy ránéznének egy videójátékra.

A játékok segítenek a gyerekeknek tanulni a kudarcokból

A társasjátékok rendszeres használata sokat segíthet abban, hogy a gyermekeink jól kezeljék a kudarcokat, és élménnyé váljon számukra a hibákból való tanulás is.

Ha sikerül tudatosítani bennük, hogy ez az egész nem vérre megy, és semmi gond azzal, ha néha napján veszítenek, akkor könnyebben engedhetik el a csalódottságukat, és helyette elkezdik megismerni a saját döntéseik eredményét - mi okozta a “halálukat” a játékban, és miért győzött a másik játékos. 

Fejleszti a szociális készségeket

A gyerekek társasjátékozás közben megtanulnak türelmesek lenni, csapatban dolgozni, tárgyalni, kompromisszumot kötni, ötleteket kommunikálni, kockázatot vállalni, szabályokat és utasításokat követni, valamint a korlátozásokat kezelni.

Remek módja a tanulásnak

A játék fejleszti a memóriát és a kognitív készségeket, növeli a feldolgozási sebességet; fejleszti a logikát és az érvelést, a kritikus gondolkodást, valamint a térbeli érvelést; javítja a verbális és kommunikációs készségeket; növeli a figyelmet és a koncentrációt; megtanít a problémamegoldásra, fejleszti az önbizalmat és legutolsósorban javítja a döntéshozatalt.

Hogyan ösztönözzük a vonakodó gyermekeinket közös társasjátékozásra?

Vegyük elő például a Társasjátékrendelés.hu kínálatából beszerzett Azul társasjátékot, amelyben a királyi palota falait kell kidíszíteni, és kezdjünk el vele játszani úgy, hogy közben szándékosan figyelmen kívül hagyjuk a gyermekeket. 

Garantáltan egyből felkelti majd a picúrok érdeklődését, hogy mi az, amit a papa és a mama ekkora lelkesedéssel csinál.

Tegyük rituálévá a játékesteket!

Hozzunk létre a társasjáték köré épülő családi rituálékat! Töltsük fel különleges játékesti harapnivalókkal a szekrényeket, keressünk hozzá megfelelő háttérzenét, és teremtsünk olyan környezetet, amelyben gyermekeink jól érzik magukat.


Gyermek