A pH-értékről azt kell tudnod, hogy ez a legfontosabb adat, ami elárulja neked, hogy megfelelő-e a víz összetétele. Éppen ezért fontos, hogy időnként megmérd ezt az értéket, ha pedig túl magas, akkor használd a megfelelő készítményt a csökkentésére.

Amennyiben még nincs ellenszered erre, akkor figyelmedbe ajánljuk a Kedvence.hu akvárium vízkezelő szereit. Itt az összes fontos terméket megtalálod, ami ahhoz kell, hogy a vízi élővilág sokáig szép és egészséges maradjon.

Kíváncsi vagy, hogy mi mindent érdemes még tudni a magas pH-értékű vízről? Akkor olvass tovább, ebben a bejegyzésünkben ugyanis erről lesz szó. Mindenekelőtt elmondjuk, hogy hogyan tudod megmérni ezt az értéket, utána pedig arról is beszélünk, hogy mit okoz, ha túl magas. Végül pedig azt is megtudhatod, hogy mit tehetsz ellene. 

Hogyan mérd meg a pH-értéket?

Ahhoz, hogy pontosan meg tudd határozni a víz pH-értékét, mérést kell végezned. Nem is olyan régen erre a műveletre az úgy nevezett lakmuszpapír állt rendelkezésre. Szerencsére ma már van egy sokkal modernebb eszköz is, amivel a mérést végre lehet hajtani.

Ez pedig nem más, mint a pH elektróddal felszerelt mérőműszer. A használata nagyon egyszerű, csak bele kell tenni a vízbe, majd megvárni, hogy milyen értéket mutat. Érdemes olyat választani, ami automatikusan kalibrálja magát, így azzal sem kell bajlódni. 

Mit okoz a magas pH-értékű víz?

A pH-érték a víz hidrogénionok koncentrációját mutatja meg, amiről azt kell tudnod, hogy minél nagyobb, annál savasabb kémhatást eredményez. A túl savas víz pedig káros hatással van a halakra és a növényekre egyaránt.

Ennek az a magyarázata, hogy a savas kémhatás elősegíti az ammónia termelődését, ami magas koncentrációban méreg a halak számára. Számos figyelmeztető jele van, például a halak a víz felszínéhez közel úsznak, megváltozik a színük, nem esznek, végül pedig elpusztulnak. 

Mit tehetsz ellene?

A víz pH-értékének csökkentésére a legegyszerűbb az, ha az erre a célra szolgáló vízkezelő szert alkalmazod. A használata nagyon egyszerű, ugyanis csak bele kell szórnod a vízbe a használati útmutatón szereplő mennyiségben. 

Miután ezt megtetted, érdemes elvégezni újra a mérést, hogy megbizonyosodj róla, alacsonyabb lett-e az érték. Előfordulhat, hogy még ez után is magas, ami azt jelenti, hogy a készítményből további adagolás szükséges.

Bízunk benne, hogy ezek után már számodra sem kérdés, miért annyira fontos a víz pH-értékének figyelése. Időnként mindenképp javasolt elvégezni egy mérést, hogy lásd, megfelelő-e a víz összetétele. Ha pedig a mért érték nagyobb az optimálisnál, akkor be kell vetned a megfelelő vízkezelő szert, hogy az akváriumod szép maradjon.


Állatvilág