A nyíltvégű pénzügyi lízing esetében az ÁFA után nincs kamatfizetés

A nyíltvégű pénzügyi lízing igénybevételével kapcsolatban az egyik legfontosabb előny, hogy a gépjármű csaknem teljes áfája is levonható. További pozitívum az is, hogy az áfa finanszírozással járó költségek is megtakaríthatók. Ebben az esetben ugyanis a finanszírozó a szállítói számla alapján már a futamidő elején visszaigényelheti a gépjármű teljes áfáját. 

A futamidő elején történő áfa visszaigénylésnek köszönhetően az áfa összegére nem történik kamat felszámítása. A havi szinten történő tőketörlesztés áfája ezáltal kamatmentesen fizethető. Ennek köszönhetően pedig jelentős mennyiségű összeget spórolhat meg a lízingbevevő, mivel így akár 20%-kal is olcsóbbá válhat a finanszírozás. A kamatmentes törlesztési lehetőség oka, hogy a kamatszámítás alapját nem a bruttó finanszírozott összeg jelenti, hanem az áfával csökkentett nettó rész. Az AutohitelAzonnal.hu weboldal részletes nyíltvégű lízing tájékoztatása mindenki számára kiváló segítséget nyújt, hogy minden kérdést tisztázni lehessen az ügyintézéssel kapcsolatban.

Mire érdemes odafigyelni a nyíltvégű pénzügyi lízinggel kapcsolatban?

Ahogyan a futamidő halad előre, úgy csökken folyamatosan a kamat összege, ezzel arányosan pedig növekszik a tőketörlesztés, amely a tőke után havi szinten fizetendő, levonható áfa növekedését is eredményezi. A nyíltvégű pénzügyi lízing esetében, a levonható áfa összegének növekedése miatt, a havi törlesztendő részletek kis mértékben, de növekedni fognak.

Érdemes még megjegyezni, hogy a maradványérték áfája már nem tartozik a levonható összegek közé, hiszen az már termékértékesítésnek számít. Fontos megemlíteni, hogy a végtörlesztés is termékértékesítésként kerül elszámolásra, mivel ott a lízingbevevő automatikusan tulajdont szerez az eszköz felett.

Nyíltvégű pénzügyi lízing igénybevétele során az előtörlesztés és a végtörlesztés is elérhető lehetőségnek számít, viszont nem célszerű élni vele. Ezek ugyanis esetlegesen adókockázatokat vethetnek fel. Normál esetben ugyanis, amikor lejár a futamidő, akkor egy lízingbevevő által kijelölt vevő szerzi meg az autó tulajdonjogát. Ettől minősül a nyíltvégű lízing szolgáltatásnak és nem autó értékesítésnek, valamint ez teszi lehetővé az áfa levonását is.

Ha azonban idő előtti végtörlesztés történik, akkor nincs vevőkijelölési jog, hanem az autó tulajdonjoga a lízingbevevőre száll, így egy pontosan olyan jogi helyzet következik be, mint egy zártvégű pénzügyi lízing végtörlesztése esetén, ahol szintén megtörténik a tulajdonszerzés. Utóbbi esetben azonban nem vonható le az áfa összege.     

A végtörlesztés tehát az eredeti szerződéshez viszonyítva egy teljesen új jogi szituációt hozhat létre. Az újonnan fennálló jogi helyzet miatt pedig a jövőben a NAV akár termékértékesítéssé is minősítheti az elvégzett ügyletet és visszakövetelheti az addig levont áfa összegeket. A termékértékesítéssé való átminősítésre abban az esetben is kifejezetten nagy az esély, ha a lízingbevevő ugyan megvárja a futamidő végét, de mégis saját maga veszi meg a gépjárművet a finanszírozó féltől.

 


Autó Pénzügy