Ám ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell ismernünk, hogy amennyire szép, annyira kényes is. Az időjárás cseppet sem kíméletes vele, így hiába bármiféle felületkezelés, a fa kerítéseket bizony pár évente fel kell újítani, hogy ismét teljes szépségükben tündököljenek.

Érthető, ha ez sokaknak csak nyűg, és szeretnének valami olyan alternatív megoldást, amivel megmarad a kerítés természetes kinézete, ugyanakkor mégis ellenállóbb a környezeti hatásokkal szemben. Szerencsére ma már többféle modern alapanyagot is találunk, nézzünk is meg párat!

Gondozásmentes fém kerítéslécek

Létezik olyan kerítés, ami külsőre bár fának néz ki, ám valójában fém alkotja? Igen, a Nívó kerítéselemekre ez teljes mértékben igaz! A magyar vállalkozás acélból és alumíniumból készült léceket gyárt, melyeket fahatású festéssel látnak el. 

Ebben a festékrétegben viszont nem tesz kárt az UV-sugárzás, a csapadék vagy a nagy hőingadozás. Az elemek nem fakulnak, nem repedeznek, nem rozsdásodnak vagy vetemednek. 

Vagyis semmiféle karbantartást nem igényelnek, velük véget érhet az eddig megszokott csiszolás-felületkezelés-festés rendszeresen ismételt kálváriája. Az elemek súlya könnyű, a felszerelésük pedig igazán egyszerű, alapszintű barkácstudás birtokában bárki számára kivitelezhető.

A két alapanyag közti fontos különbség, hogy az acél elemeket pontos méretre gyártják (nem szabad őket utólag darabolni), míg az alumíniumnál fix hosszúságú elemekből lehet választani, melyek a felszereléskor a tetszőleges méretre vághatóak. 

További eltérés, hogy az acél lécek hátulja nyitott, az alumíniumé pedig teljesen zárt, így ez utóbbi mondhatni tökéletesen visszaadja a valódi falécek illúzióját.

WPC elemek

A WPC az angol “wood plastic composit” kifejezés rövidítése, vagyis fa és műanyag ötvözéséből készült anyag. Illetve nem is mindig fát használnak hozzá, előfordul, hogy bambusz, kávébabhéj, szalma vagy egyéb szerves anyag kerül bele. Ez alkotja a 60%-át, de található benne 30%-nyi polietilén, illetve 10% egyéb kémiai anyag.

Szintén ellenállóbb a fánál, nem szívja fel a vizet, nem korhad, nem reped, és a szú sem támadja meg. Viszont a fém elemekkel ellentétben hajlamos a fakulásra, sötétebb szín esetén pár év alatt akár 20%-ot is világosodhat. 

Trapézlemezek

Ez is fémből készült, általában nagy táblákban lehet kapni, egyszerűen felépíthető belőlük egy teljesen zárt kialakítású kerítés. A felületkezelésnek köszönhetően nem rozsdásodik, nem fakul, jól bírja az időjárás viszontagságait.

Ami miatt sokan ózdkoznak tőle az az, hogy kissé “ipari jellegűen” fest egy trapézlemezből készült kerítés. Bár ezen némileg segítenek a famintás változatok, de még ezekről is messziről látszik, hogy valójában nem fából készültek, így az összhatás kissé rideg lehet.


Otthon