Ki lehet tűzvédelmi főelőadó?

Olyan ember dolgozhat csak e munkakörben, akinek van tűzvédelmi főelőadó végzettsége. A Tanfolyam.hu Építőipari és gépészeti tanfolyamai között azonban ez a képzési lehetőség is megtalálható.

De csak akkor iratkozhatsz be, ha korábban már szereztél Tűzvédelmi előadó bizonyítványt: arra a szakmára épül ugyanis a főelőadói képzés – az alapokat ott lehet elsajátítani.

A főelőadó természetesen magasabb beosztásban van, mint az előadó, felelősségköre is nagyobb, több feladat hárul rá. Azok, akik ekként tevékenykednek, megbízható, határozott, intelligens emberek, akik kellően jó döntést tudnak hozni veszélyhelyzetben is.

Az elméleti tudás könnyen megszerezhető az online tanfolyamon, de a személyes képességek itt is sokat nyomnak a latban. Olyannak érdemes jelentkeznie, aki irányító típus, rugalmasan áll a dolgokhoz, nagy a teherbírása és szereti az adminisztrációt is.

Mit csinál egy tűzvédelmi főelőadó pontosan?

Aki sikeresen elvégzi a Tanfolyam.hu képzését, és le is vizsgázik, az szakmai bizonyítványt szerezhet. Ennek birtokában már jelentkezhet a legmagasabb tűzvédelmi kockázati szintű gazdálkodó szervezetekhez, létesítményekhez, ahol ő fogja végezni a tűzvédelmi igazgatást.

Sok helyen van szükség ilyen szakemberekre, ahol nagyfokú biztonságra kell törekedni a munkavégzés során (gyártóüzemek például). A főelőadó részben egyedül, részben a feletteseivel végzi a feladatát, hoz döntéseket.

Ő a felelős a tűzvédelmi dokumentumok elkészítéséért, a szabályok betartatásáért, és lépéseket tesz a hiányosságok megszüntetése érdekében. Tűz esetén a mentésben is segít, irányít.

Mit kell tudni a tanfolyamról?

Az új szakképzési törvény megjelenésével a régi OKJ megszűnt, így jelenleg felnőttképzésben és felnőttoktatásban lehet tanulnia azoknak, akik már nem tankötelesek. Az előbbi esetben a képzés fizetős, viszont sokkal gyorsabban el lehet végezni a tanfolyamot.

A legtöbb képzőintézménynél az elméleti órák már online vannak, így nem jár utazással a tanulás. Megadják, pontosan mikor kell csatlakozni a netre, hogy részt vegyünk az órán. Igyekeznek a felnőttek, dolgozó emberek életritmusához igazítani az időpontokat: rendszerint hétvégén vagy az esti órákban vannak az előadások.

A tanfolyam pár hónap alatt teljesíthető, a végén egy tanúsítványt adnak. Ezzel a dokumentummal kell jelentkezni a vizsgaközpontba, ahol elméleti és gyakorlati vizsgát is kell tenni.

Ha minden jól megy, akkor a szakmai bizonyítványt is megkapjuk, és innentől kezdve betölthetünk tűzvédelmi főelőadói állást. Ezzel a szakmával egyáltalán nem nehéz elhelyezkedni, hiszen kevés ilyen végzettségű ember van, érdemes tehát képezni magunkat.


Iskola